Page 12 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 12

HOVEDSAKEN KRONIKER
Hva tenker du om det å være kroniker?
  Stig Marius Betten Åsgård (31), Hidradenitis suppurativa (HS):
Det å være kroniker kan enten ta over eller være en del av livet ditt på godt og vondt. Selv har jeg valgt at jeg skal bruke min kroniske sykdom til å hjelpe andre som trenger hjelp. Enten kommer jeg med gode tips eller råd som jeg har selv lært av, eller er jeg der bare for noen som trenger å «lufte seg». Dette gir meg styrke til å takle mine egne utfordringer som kroniker. Samholdet er viktig, da vi enkelt kan isoleres og bli utelatt fra samfunnet om sykdommen får ta over.
  Iselin Eriksen (23), atopisk eksem:
Det å være kroniker er både utfordrende, slitsomt og irriterende de dagene det står på som verst. Da jeg fikk dette spørsmålet, streifet det meg at det like- vel ikke er noe jeg tenker så mye på. Med tiden har det blitt en naturlig del av hverdagen. Å være kroniker har også gitt meg muligheten til å hjelpe andre i samme situasjon og møte så mange fine mennesker som jeg ikke hadde blitt kjent med, hvis det ikke var for den kroniske sykdommen!
  Arild Smaaberg (75), psoriasis og psoriasisartritt:
Det å være kronikker er jo nesten aldri enkelt. Min tilstand har gått i bølgedal- er, men så er det jo slik at noe du har hatt med deg nesten hele livet blir en vane. Det begynte med psoriasis da jeg fylte tolv år. Så kom artritten da jeg var cirka 50 år, og nå er jeg 75 år. Det var ganske kritisk når artritten kom, og det tok år før det ble bedre. Nå er det roligere, og det er jeg glad for.
  Anne Berit Kolset (75), psoriasis og psoriasisartritt:
Egentlig har jeg aldri tenkt så mye rundt det å være kroniker. Jeg har aldri tenkt på meg selv som en. Men jeg har kroniske sykdommer – psoriasis og psoriasis artritt. Psoriasisen har fulgt meg hele livet, siden jeg fikk diagnosen som ett-åring. Artritten dukka opp da jeg var tjue, for over 50 år siden.
Selvfølgelig har diagnosene preget livet mitt. Det er blitt mye smøring. Jeg dro blant annet på russetur til Berlin med buss, med Celestoderm-salve og plastbandasjer i bagasjen. Sykehusopphold har det også blitt, både på grunn av hud og ledd.
Likevel føler jeg meg frisk. Jeg har sluppet unna hjerte og karsykdommer, kreft og andre alvorlige sykdommer. Jeg har ikke hatt influensa siden jeg hadde «asiasyken» da jeg var rundt tolv år. Jeg har vært heldig. Formen er fortsatt brukbar! Jeg har mann, barn, to katter, hus og kaoshage. Jeg har hatt full jobb som lærer i over 40 år.
Diagnosene mine har nok vært til bry, men har ikke gjort at jeg tenker på meg selv som kroniker. Jeg har andre roller i livet. Jeg er ektefelle, mor, lærer, kollega, nabo, venn – med kronisk sykdom. Dessuten er jeg tillitsvalgt i Psoriasis- og eksemforbundet. Det har blitt en viktig rolle. Å bli kjent med og å jobbe sammen med andre med samme diagnoser, har vært utrolig lærerikt og bra.
12 HUD & HELSE 1/2021





















































































   10   11   12   13   14