Page 12 - Hud&Helse nr. 4/2017
P. 12

TEMA ● PSORIASISARTRITT

            hjerte, og anbefales også til pasienter   er de som oftest når de blir henvist til   tas dersom pasienten har en påvist
            med psoriasisartritt, opplyser hun.   oss, sier hun.                 mangel.
            Samtidig bør en redusere inntaket av
            transfett, mettet fett, alkohol, sukker og   For barn og ungdom som har psoriasis­  –  Et normalt sunt hjertevennlig
            salt i kostholdet.                 artritt gjelder de samme kostholds-  kost hold er det vi vektlegger og
                                               rådene, opplyser Stupar.          anbefaler, sier hun.
            Målet med kostholdsveiledning er å
            finne frem til individuelle kostråd som   Men her er det også viktig å ta hensyn   I denne sammenhengen trekker Stupar
            er gjennomførbare for pasienten.   til at pasientene utvikler seg og vokser   frem at ferdigmat og bearbeidet mat
                                               som de skal. Når det gjelder ledd-  ofte inneholder mye mettet fett, sukker
            –  I våre konsultasjoner prøver vi    smerter kan noen pasienter reagere på   og salt, samt lite fiber. Dermed bør
            å ta utgangspunkt i det kostholdet   matvarer som inneholder histaminer.   dette begrenses.
            pasienten faktisk har til daglig.   Det finnes spesielt i matvarer som
            Sammen finner vi frem til viktige, men   jordbær, tomater, paprika, sjokolade,   Pass på salt
            enkle endringer, som pasienten både   rødvin og svinekjøtt.          Helsemyndighetene anbefaler maks
            ønsker og klarer å innføre i sitt liv.                               1 teskje salt pr dag (5 gram), mens de
            Kostholdsendringen er noe pasienten   –  Hvis pasienter reagerer på enkelt­  fleste får i seg dobbelt så mye. De siste
            skal kunne forholde seg til resten av   matvarer, er det stort sett disse de   årene har helsemyndighetene
            livet, sier hun.                   reagerer på forklarer Stupar.     samarbeidet med matvareprodusenter
                                                                                 om å redusere saltinnholdet i maten
            Må henvises                        Hos noen med atopisk eksem, forverres   som selges til forbrukerne, og det
            Pasientene henvises til de kliniske   eksemet av sitrusfrukt, mens eksemet   finnes flere valgmuligheter med lavere
            ernæringsfysiologene på sykehuset via   kan forbedres av økt inntak av omega   saltinnhold enn for bare noe år siden.
            legene på den enkelte sykehusposten,   3, enten via kosthold eller kosttilskudd.   Dessverre så er saltinnhold fortsatt for
            eller revmatologene på poliklinikken.                                høyt i mange matvaregrupper, særlig
                                               Vektlegger sunt kosthold          posesupper, ferdigretter og posesauser.
            – Pasientene kan dessverre ikke ta   Selv om et riktig kosthold har en del
            kontakt med oss direkte, da det er   å si for at pasienter med psoriasisartritt   Dijana Stupar anbefaler forbrukerne
            nødvendig med en legehenvisning. De   skal kunne få bedre livskvalitetet,   å velge matvarer som bærer merket
            inneliggende pasientene får som regel   understreker Stupar at det er stort sett   Nøkkelhull. Disse har ett lavere innhold
            en vurdering samme dagen, litt     medisinene som demper smertene.   av salt enn matvarer uten.
            avhengig av problemstillingen og deres   Hun forteller videre at forskningen
            antatte liggetid. På poliklinikken har vi   ikke kan bekrefte at det hjelper på   –  Nøkkelhull kan kun brukes til
            per dags dato en ventetid på cirka 4­6   symptomene å kutte ut sukker, gluten   å sammenligne matvarer innenfor
            uker, sier hun.                    og melkeprodukter helt fra kosten.   samme matvarekategori med hverandre.
                                                                                 Du kan for eksempel ikke sammenligne
            Det er mest vanlig å få oppfølging av   – Vi anbefaler heller ikke populære   en frokostblanding og en pizza eller et
            ernæringsfysiolog over 1-5 timer.  dietter der man helt skal kutte ut   brød med en påleggstype, men kun en
                                               bestemte matvaretyper over lang tid,   pizza med en pizza og et brød med et
            –  Det er viktig at pasienten er motivert   sier hun.                annet brød. En matvare med Nøkkehull
            for å gjøre en kostholdsendring, og det                              vil i tillegg til lavere saltinnhold, også
                                               Det er videre kun omega 3, vitamin D   inneholde mindre sukker, mindre
                                               og kalsium som er anbefalt daglig som   mettet fett og mer fiber enn en matvare
                                               kostilskudd av ernæringsfysiologen.   innenfor samme kategori uten
                                               Andre vitaminer og mineraler bør kun   Nøkkelhull, forklarer hun.




                                                 NEI-mat                         JA-mat

                                                 Matvarene noen kan få økte      Spis gjerne mer av disse
                                                 leddsmerter av er:              matvarene:
                                                 •  Rødvin                       •  Fet og mager fisk
                                                 •  Svinekjøtt                   •  Frukt
                                                 •  Rødt/røkt kjøtt              •  Grønnsaker
                                                 •  Tomater, rød paprika, jordbær  •  Avokado
                                                 •  Sitrus                       •  Belgfrukter
                                                 •  Sjokolade                    •  Magert kjøtt
                                                 •  Røkt fisk                    •  Magre meieriprodukter
                                                 •  Gluten, sukker, melk (Dette er   •  Nøtter
                                                   mer omdiskutert, men kan gjelde   •  Sunne planteoljer (raps, oliven,
            Klinisk ernæringsfysiolog Dijana Stupar   noen pasienter med leddsmerter.   nøtter)
            anbefaler at pasientene hennes tar utgangs­  Testing bør foregå i samråd med
            punkt I kostholdet de har i hverdagen. Ofte   lege og ernæringsfysiolog.)
            holder det med enkle endringer, mener hun.
            Foto: Privat




            12 ● NR. 4 2017 ● HUD & HELSE
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17