Sykepleieren har ordet
3/2022

Skjønnhet er mangfold

Det er virkelig etterlengtet at moteindustrien endelig har begynt å vise frem menneskers mangfoldighet.

Tekst:
Astrid Blikstad

Hudsykepleier på sengepost for hudsykdommer ved Oslo universitetssykehus

Om spalten:

I spalten «Sykepleieren har ordet» skriver hudsykepleier Astrid Blikstad om hudsykdommer og andre relevante temaer. Blikstad arbeider på sengepost for hudsykdommer på Rikshospitalet, Oslo universitetssykehus. Hun har også vært ansatt som helsefaglig seniorrådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet.






Mangfold er i ferd med å få mer plass moteverden, skriver Astrid Blikstad.

Foto: Hentet fra disse Instagram-kontoene: @angeltveitmalin, @lyricallydiverse, @rocyie, @rogermon og @whoisivanna.

«Cara Delevigne viser stolt frem sin psoriasis på Met-gallaen» lød overskriften i det internasjonalt anerkjente motemagasinet «Marie Clair» denne våren. Met-gallaen arrangeres årlig av motemagasinet Vogue, til innsamling for The Metropolitan Museum of Art i New York, og det omtales ofte som verdens mest prestisjefylte motearrangement. Hvert år har gallaen et nytt antrekkstema som koder for hva de celebre gjestene skal utsmykke seg med på den ettertraktede røde løperen. Årets tema var«gilded glamour» som refererer til den historiske perioden i USA på slutten av 1800-tallet hvor landet opplevde rask økonomisk vekst og velstand.

Delevigne som er supermodell og skuespiller ankom gallaen i en flott skreddersydd vinrød drakt. Midt på den røde løperen tok Delevigne av seg den glamorøse jakken og avdekket bar hud malt i skinnende gull. Det var nemlig ikke bare avdekking av naken kvinnehud som sto i sentrum for oppmerksomheten denne gangen. Men de spesielle områdene av den forgylte overkroppen som ikke var tildekket, var nemlig psoriasisflekkene.

Delevignes moteøyeblikk fikk stor oppmerksomhet og ble hyllet av blant annet det internasjonale psoriasisforbundet (IFPA). IFPA omtalte Delevigne sitt visuelle standpunkt som forfriskende og inspirerende, og hyllet Delevignes antrekk som viste verden at psoriasis ikke trenger å tildekkes. IFPA poengterte også at denne type representasjon i media kan hjelpe mennesker som lever med sykdommen til å forstå at de ikke er alene. Det er flott at Delevigne, med den påvirkningskraften hun har, benyttet anledningen til å vise at psoriasis ikke trenger å dekkes til og at psoriasis kan komplimentere både gull, glitter og ikke minst «glam».

«Det var nemlig ikke bare avdekking av naken kvinnehud som sto i sentrum for oppmerksomheten denne gangen. Men de spesielle områdene av den forgylte overkroppen som ikke var tildekket, var nemlig psoriasisflekkene»

Når jeg er inne på interessante mennesker som bryter med det normative i modellindustrien må jeg benytte anledningen til å trekke frem Roger Monte, som er en 38 år gammel modell fra Brazil. Monte har hudsykdommen Vitiligo, som gjør at områder på huden mangler pigment. Sykdommen medfører at man får hvite partier på huden som står i kontrast til huden ellers, særlig på melaninrik hud. Roger Monte og Winnie Harlow (som også er en kjent modell med Vitiligo) inspirerer millioner av mennesker i sitt arbeid i modellbransjen og har på mange måter gitt Vitiligo et ansikt utad til allmennheten, og som helt klart har påvirket menneskers kunnskap og forståelse for sykdommen. En annen modell jeg har stor respekt for, er den flotte Jeyza Kaelani også kjent som @lyricallydiverse. Kaelani er modell og lever med den medfødte hudsykdommen iktyose. Iktyose gjør huden fortykket og flassende, og man får skjelldannelse på huden sin. Kaelani har omfavnet sin helt unike hud og har gjort flere spennende samarbeid med fotografer. På hennes Instagram-profil kan du se de flotte bildene av henne, og jeg er helt sikker på at hun inspirerer mange mennesker, med og uten hudsykdom.

Det er virkelig etterlengtet at moteindustrien endelig har begynt å vise frem menneskers mangfoldighet. Selv om det nok er en lang vei å gå til vi blir kvitt urealistiske skjønnhetsideal, er det kjært velkomment å se modeller som Monte, Harlow og Kaelani vise verden at skjønnhet ikke lar seg definere av stereotyper. På sin måte bidrar de alle sammen til å bryte ned fordommer og stigma knyttet til å leve med synlig sykdom.

Som min far pleier å si; «Det nytter ikke bare å stå frem med noe, du må stå for noe».Disse kloke ordene reflekterer jeg ofte over, særlig nå som vi i større og større grad blir eksponert for influensere som vil selge oss produkter. Reklame er ikke lenger forbeholdt oppslagstavler, magasiner og pausene på TV.

I en tid hvor flere og flere aktører på sosiale medier får «spons» av firmaer, blir vi vist frem både det ene og det andre fra dyre klesplagg til kostbar kosmetikk. Alt sammen er frontet som personlige anbefalinger om ditt og datt – som vi selvfølgelig bare må ha og må kjøpe.

«Det er ingen tvil om at «skinfluenserne» er kommet for å bli, og det gjør meg glad når jeg ser folk på ulike kontinenter omfavne kroppen sin slik den er»

Derfor ønsker jeg å fortelle litt om mennesker som viser seg frem i sosiale medier og som også, etter min mening, står for noe. Står for den de er. Tør å være ærlig og vise frem livets mange fasetter. Bruker seg selv for å påvirke sine omgivelser med å normalisere det å leve med kronisk hudsykdom. De står for dem de er, men de er også talerør for andre som sliter med hudsykdom.

Dette er mennesker som bruker sine kanaler til å dele uforbeholdent og som retter en god dose normkritikk mot skjønnhetspress og det jeg opplever som en nokså ensidig influenser-kultur. «Skinfluenserne»bruker sin stemme og sitt unike vakre utseende til å spre kunnskap om hudsykdommen sin og vise verden at det å se annerledes ut ikke bare er vakkert, men også en styrke og noe å være stolt av.

Jasmine Ivanna Espy er en ung amerikansk kvinne som driver informasjonsarbeid om helse og normkritikk gjennom kontoen @whoisivanna. Espy lever selv med hidradenitis suppurativa (HS) og jobber for å spre kunnskap om HS på ulike digitale arenaer. Jasmine er en influenser jeg har stor respekt for og som utvilsomt er en viktig stemme, særlig for HS-miljøet i USA. Hun deler åpent og ærlig om hvordan HS har påvirket hennes liv, og ikke minst hvordan hun mestrer å leve med sykdommen.

Espy har lenge drevet med informasjonsarbeid på sosiale medier, både om hvordan det er å leve med HS, samt fortelle verden hva sykdommen er og hvordan symptomene manifesterer seg i kroppen. La deg inspirere av hennes kunnskap, mot og ikke minst bidrag til å gjøre verdensveven litt mindre stereotypisk og hundre ganger mer spennende.

Psoriasis- og eksemforbundet sin ungdomsorganisasjon, PEF-ung, huser også en influenser, nemlig Malin Angeltveit. På sin konto viser hun frem små og store psoriasisutbrudd, ofte komplimentert av knæsj hårfarge og make up«on fleek». Jeg er stolt over at vi i Norge også har påvirkere som står for– og frem med sin hudsykdom. Du skal ikke bla så lenge på Malin sin profil før du skjønner nettopp hvor tøff denne kvinnen er. Hun engasjerer seg for å normalisere hud og kropp i ulike prosjekter. Du kan få et innblikk i hennes verden på kontoen @angeltveitmalin

Det er ingen tvil om at «skinfluenserne»er kommet for å bli, og det gjør meg glad når jeg ser folk på ulike kontinenter omfavne kroppen sin slik den er. Så kan vi snakke lenge og langt om økt kroppspress og de negative effektene av sosiale medier. Men. Som dere sikkert har skjønt så finnes det veldig mange positive aspekter av disse arenaene. Verden blir litt mindre, mer raus. Og folk som tidligere ikke hadde forbilder de kunne kjenne seg igjen i, kan nå se representasjon på den røde løperen, i motemagasinet eller på Instagram.

Sjekk ut disse «skinfluenserne»:

@whoisivanna (HS)

@rocyie (psoriasis)

@lyricallydiverse (iktyose)

@winnieharlow (vitiligo)

@rogermon (vitiligo)

@angeltveitmalin (psoriasis)