Nytt fra forbundet
3/2022

Trening og fysisk aktivitet med PEF

Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) ønsker å inspirere til fysisk aktivitet og trening. Det har ført til en rekke prosjekter med støtte fra Stiftelsen Dam. Før sommeren gjennomførte vi Artritt-trimmen med suksess, og nå har vi fått godkjent flere prosjekter. Meld dere på aktivitetene «Treningsvenn», «Trim der du er» og «PEF-trimmen».

Tekst:
Sanna Grydeland

Prosjektleder i Psoriasis- og eksemforbundet

Treningsvenn

«Treningsvenn» er et nytt tilbud fra Psoriasis- og eksemforbundet som lar deg finne en likesinnet treningsvenn.

Finn deg en treningsvenn gjennom PEF.

Foto: iStock

Tilbudet passer alle som ønsker å finne en å trene med. Du velger selv hvor ofte du ønsker å møte din nye treningsvenn, og hvilken aktivitet du er interessert i. Enten det er å spasere en tur sammen, møtes på et treningssenter eller kanskje utføre en kjapp økt i en park nær deg.

En treningsvenn kan gjøre dørstokkmilen kortere, treningen mer givende, og dere kan motivere hverandre til å trene regelmessig.

Påmeldingskjema og mer informasjon finner du på hudportalen.no under Treningsvenn.

Trim der du er

Gjennom prosjektet «Trim der du er» ønsker vi å tilby gratis, tilrettelagt mosjon via treningsfilmer som du kan gjennomføre hvor du er.

Gjennom prosjektet «Trim der du er» kan du trene hvor som helst med hjelp av treningsfilmer.

Foto: iStock

Med andre kan du gjennomføre trimmen enten du er hjemme, i skogen eller kanskje i en park – og det er uten krav til kostbart utstyr.

Vi har utviklet fire enkle treningsfilmer som er publisert på vår YouTube-kanal. Øktene passer for alle, men spesielt for deg som er godt voksen og som ikke liker å trene på et treningssenter.

For å kickstarte lanseringen av prosjektet ble det arrangert en live-trening på vår Facebook-side den 12. september kl. 15:00 og torsdag 15. september kl 11:00.

Vi åpner også opp for at lokallag kan arrangere egne trimtreff. Dette kan foregå på ulikt vis:

Dere kan gjøre en avtale med prosjektleder Sanna Grydeland, så kan hun komme til deres lokallag og holde en treningsøkt for dere, eller instruere via Zoom for deres lokallag.

Dere kan kontakte Sanna, få opplæring og holde egne timer med hjelp av YouTube-videoene.

Mer informasjon finner du på hudportalen.no under Trim der du er.

PEF-trimmen

Siden Artritt-trimmen var så vellykket, ønsker vi å gjennomføre et lignende prosjekt. Denne gangen går tilbudet til alle våre medlemmer!

Vi ønsker derfor å invitere deg til gratis veiledet trening og sosialt fellesskap gjennom PEF-trimmen.

Vi ønsker derfor å invitere deg til gratis veiledet trening og sosialt fellesskap gjennom PEF-trimmen. Det har vært stor pågang, og mange har meldt seg på. Men det er fortsatt ledige plasser til treningsperioden februar–mai. Påmeldingsfrist er 23. januar 2023.

Målgruppen for prosjektet er personer med kroniske hudsykdommer og psoriasisartritt. Det eneste kriteriet for å delta i prosjektet PEF-trimmen, er at du er medlem i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) eller PEF-ung og er 18 år eller eldre.

Det vil gjennomføres ukentlige enkle trimøkter på 30–40 minutter over digitale kanalen Zoom. Du bestemmer antall økter (1–2 per uke) og hvor mange måneder du ønsker å delta (fra fire til åtte uker). Etter hver treningsøkt er det dessuten åpent for å skravle med de andre medlemmene som har deltatt.

Programmet består av øvelser som er rettet mot styrketrening, kondisjon, bevegelighet og balanse. Vi vil benytte oss av treningsstrikk (den blir sendt til deg i forkant av første trimøkt), stol og treningsmatte.

Påmeldingskjema og mer informasjon finner du på hudportalen.no under PEF-trimmen.Ta gjerne kontakt med Sanna Grydeland i PEF, hvis du har spørsmål på epost sanna.grydeland@pefnorge.no eller på telefon 48 25 39 70.

Sagt om Artritt-trimmen:

Sanna Grydeland inviterer PEF-medlemmer til flere ulike treningsprosjekter i høst.

Hvis du er i tvil om du vil delta, lar vi tilbakemeldinger fra deltakere i Artritt-trimmen overtale deg:

«Prosjektet har vært to ukentlige «topper» – Sanna har ledet og fått oss gjennommange timer med øvelser som har vist at noen muskler ikke har vært i bruk på ei stund

«I vinter når jeg har hatt lite overskudd og mye fatigue, har dette vært gode økter for meg som jeg tror har bidratt til å forebygge sykemelding. Takk!»

«Synes opplegget med to treningsøkter i uken fungerer veldig bra. Variasjon på treningsøktene var fin. Sanna er en dyktig og kunnskapsrik veileder, flink til å vise alternative øvelser om det var noe vi ikke fikk til»

«Treningsøktene og samholdet i gruppen er en flott motivator, noe jeg håper flere vil få gleden av»