Forbundslederen
3/2022

En sommer er dessverre over – vel overstått!

Tord Johansen

Stolt leder i Psoriasis- og eksemforbundet

Tord Johansen

Denne sommeren har for mange vært strålende, mens andre har måttet ty til regntøy som sommerantrekk.

For mange psoriatikere, folk med leddplager og andre med hud- og giktplager har nok sol og turer til varmere strøk stått sentralt blant hver og en sine sommerønsker.

Forbundet har avviklet sin ferie med kun helt nødvendige kontor- og telefontjenester intakt.

Det er nok mange av våre medlemmer og sympatisører som tenker på endringen av behandlingsreisested. Etter fantastiske år på helsesenteret Valle Marina på Gran Canaria, står nå Tenerife som ny destinasjon for våre hudpasienter. På revmaprogrammet for barn, ungdom og voksne benyttes behandlingssteder på Montenegro, Tenerife, Lanzarote og Tyrkia.

Jeg var heldig og fikk tur i mai på psoriasisprogrammet til Valle Marina, og det ble kanskje mitt og mange andres farvel til «Valle». «Valle» blir et savn, det er blitt minner for livet. Savn av et herlig personale, Elisabeth og den øvrige stab.

Sjøl har jeg vært med på denne eventyrlige helsereisen fra Jugoslavia via Lanzarote til Gran Canaria, og fra 2023 over til Tenerife.

Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) har jobbet i de kanaler som det er mulig å jobbe igjennom. Sentralstyret skal straks gå gjennom innsynsdokumentene som vi har fått etter innsynsbegjæring om flyttingen av behandlingsstedet til Tenerife.

Tenerife er for mange et kjent ferie- og behandlingssted, for andre er det et ukjent og spennende reise- og behandlingsmål i fremtiden.

Statsbudsjettet viste en negativ utvikling med en reduksjon i tildeling til Seksjons for behandlingsreiser på 32 millioner – en reduksjon som er både skuffende og nærmest skammelig. Her er også en jobb som PEF samarbeider med andre pasientorganisasjoner om. Kanskje det som ordtaket sier, sammen står vi sterkere, kan hjelpe oss videre i samtaler og krav overfor byråkrati og det politiske systemet. Jeg vil oppfordre at vi sammen sørger for at søker grunnlaget til behandlingsreiser i utlandet når et enda høyere antall.

PEF har en arbeidsom høst og forvinter foran seg, til beste for våre medlemmer og pasientgrupper.

Jeg ønsker alle våre tillitsvalgte, medlemmer og dere på PEF-kontoret en fin høst med ulike kurs og aktiviteter, sammenkomster og markeringer av merkedager. Av høstmøter kan jeg nevne sentralstyremøter, representantskapmøte og møte med nordiske ledere på Island.