Spørsmål og svar
3/2022

Det er bare å spørre!

Katrine Eikeland

Sykdom, diagnose og behandling

Thea Kristine Lande

Helse, kosthold og livsstil

Sanna Grydeland

Fysisk aktivitet, trening og bevegelseLurer du på noe med din hudsykdom eller psoriasisartritt? Trenger du innspill for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring? Har du behov for treningstips eller råd om hvordan du skal lage god og sunn mat? Du spør og rådgiverne våre svarer. Du kan godt være anonym. Send spørsmål til raadgivning@pefnorge.no Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!

Jeg ønsker å spise næringsrikt og variert, men jeg syns det er så dyrt. Jeg merker også de økte matvareprisene godt. Har du noen tips til å få spist slik jeg ønsker, men til en rimeligere penge?

Takk for et godt og ikke minst aktuelt spørsmål. Matvareprisene har gått opp og det merkes for mange. Jeg har noen tips på lur som jeg selv prøver å benytte meg av:

 • Kjøp frukt og grønt i løsvekt. Det er for eksempel mye rimeligere å kjøpe løk i løsvekt fremfor i strømpe. Frukt og grønt i sesong er også ofte rimelig. Nå i september er for eksempel norsk brokkoli, blomkål og sukkererter i sesong.

 • Kjøp frosne grønnsaker, frukt og bær. Disse har et like bra næringsinnhold som de ferske. Det samme gjelder fisk. Frossen fisk er ypperlig å bruke i fiskegryter, ulike pastaretter og i wok.

 • Se etter hermetiske bønner, linser, kikerter, hakkede tomater, makrell i tomat, sardiner og liknende. Lang holdbarhet, godt næringsinnhold og rimelig pris.

Store bokser og kartonger

 • Det lønner seg å kjøpe store bokser og kartonger med mat, fremfor små pakninger. Sjekk kilopris fremfor stykkpris når du handler.

 • Kjøp fullkornsvarianter av blant annet brød og pasta. Grovt brød kan være noe dyrere enn de lyse variantene, men til gjengjeld metter de bedre. Bor du alene kan det være lurt å fryse ned brødet i skiver og ta opp noen skiver etter hvert som du skal spise det. Da slipper du at brødet blir tørt og at du kaster det. Man kan også lage krutonger av tørt brød. Prøv det før du kaster tørt brød neste gang!

 • Havregryn er rimeligere enn frokostblandinger / müsli. Lag din egen frokostblanding med havregryn, rosiner, gresskarkjerner, litt hakkede mandler og valnøtter. Du bruker kanskje litt penger på dette når du handler inn for første gang, men til gjengjeld varer denne blandingen mye lenger enn de ferdiglagde.

 • Spis flere vegetariske middager. Belgfrukter som bønner, linser og kikerter metter godt og er svært næringsrike matvarer.

Se etter tilbud!

 • Se etter tilbud i butikkene. Sjekk de ulike butikkenes tilbudsaviser eller applikasjoner på mobilen. Noen butikker tilbyr personlige tilbud dersom du registrerer deg. Her kan du spare mye på de varene du kjøper ofte.

 • Se etter matvarer med redusert pris grunnet datostempling. Dette er gull både for lommeboka og for matsvinnet. Her kan man finne mye god mat, ofte til halv pris.

 • Jeg vil også anbefale deg å se etter butikkenes egne merker. De er ofte vel så bra som de kjente og kjære merkene, men mye rimeligere.

 • Til slutt vil jeg anbefale å handle inn stort og ikke så ofte. Da unngår du mange situasjoner der du er sulten og må handle inn til middag uten å ha en plan for hva du skal spise. Det kan fort føre til at handleturen blir mye dyrere (og mindre næringsrik) enn det du ønsker.

  Thea Kristine Lande

Håper du finner tipsene nyttige og lykke til med handlingen!