Et historisk tilbakeblikk i Telemark
Det hele startet for 53 år siden med et møte på kafe Williams i Porsgrunn.
Foranledningen til dette møte var at Odd Reiss fra Porsgrunn hadde deltatt på landsmøtet til Norsk Psoriasisforbund i Oslo i januar 1969. Her ble han valgt inn i landsstyre. Sammen med sin kone Kirsten Reiss og Odd E. Larsen tok han initiativ til å arrangere et møte på Kafe Williams i Porsgrunn den 25. mars 1969. Der ble det nedsatt et arbeidsutvalg med Rolf E. Larsen som formann.
På det første ordinære medlemsmøte 24. april 1969 var det 60 personer tilstede og foreningen ble kalt Grenland avdeling av Norsk Psoriasisforbund. Trygdesjefen i Porsgrunn var på dette møte og fortalte at Porsgrunn Trygdekasse hadde sendt en henstilling til Rikstrygdeverket om å føre opp medikamenter til behandling av psoriasis på listen som automatisk gir refusjon fra Trygdekasssen. Resultatet ble 75 prosent refusjon.
Hudavdeling 17 år etter
Den 25. september samme år ble spørsmålet om en hudavdeling ved sykehuset tatt opp og fylkeslege Hans H. Tjønn ble kontaktet. Først i 1986, 17 år etterat ideen ble unnfanget, åpnet hudavdelingen ved PLA, Porsgrunn Lutherske sykehus, en poliklinisk hudavdeling med bad og solarium, med Olav Laastad som overlege. I mellomtiden hadde foreningen drevet sitt eget solarium i Øvregate i Skien, for øvrig det første i Norge, det åpnet i 1976 og var i bruk i fem år.
På det første ordinære årsmøte i mars 1970 ble Liv Halvorsen valgt inn i styret. Økonomien var dårlig i de første åra. På høsten 1973 fikk foreningen godkjent spillekvelder på Skistredet Bingo i Skien. Det kostet penger å komme i gang, penger foreningen ikke hadde. For å få polititillatelse og innkjøp av gevinster pantsatte to av foreningens medlemmer sine hus og fikk lån i Telemarksbanken.
I 1974 arrangerte foreningen sin første behandlingsreise til Lanzarote. Siden den gang har det blitt arrangert helsereiser til Spania, Hellas, Kreta, Kypros og Kanariøyene. I 1978 ble navnet endret til Telemark Psoriasisforening. I 1981 arrangerte foreningen Østlandskonferanse i Porsgrunn, senere har det blitt flere konferanser også i samarbeid med Vestfold Psoriasisforening. PSO Ung ble etablert i 1988, og Torgunn H. Tveit ble valgt til vår ungdomsrepresentant.
Aktiviteter
Foreningen er aktiv og arrangerer ni medlemsmøter i året med innbudte foredragsholdere, stand på Verdens psoriasisdag 29. oktober og besøk til PEFs hovedkontor i Oslo. Nissefesten i desember er spesielt populær. Flere av våre medlemmer har opp gjennom årene sittet i styret i FFO Telemark, og vi deltar aktivt på forbundets stand under Arendalsuka og støtter opp om arrangementer i regi av FFO.
Årlige arrangementer er bussturer for medlemmene, en sommertur og en juletur. Forbundets hedersbevisning henger høyt og tre av våre medlemmer har fått tildelt denne utmerkelsen for særdeles stor innsats for forbundets interesser.» Fra PEF Telemark har Liv Halvorsen (Bodø i 2012), Vidar O. Haugen (Gardermoen i 2015) og Anne-Marie Holmberg (Stavanger i 2018) fått utmerkelsen.
Våre to hovedutfordringer i tiden som kommer er gjennomføring av sammenslåingsprosessen med PEF Vestfold fra 1. januar 2020. Vi har allerede hatt et par møter med Vestfold, også med deltagelse fra forbundsleder og generalsekretær til stede. Det er et godt samarbeidsklima, og vi har tro på at denne prosessen vil gå greit og til det beste for våre medlemmer. Den andre store utfordringen er at antall medlemmer i forbundet er for nedadgående. Dette er en uheldig utvikling som det må tas tak i.
23 år som leder
Styret i jubileumsåret er Vidar O. Haugen (leder), Anne Øverbø (nestleder), Turid Hanssen (sekretær), Helge Holmberg (kasserer), Torunn Tollefsen (styremedlem), Bjørn Slettene (varamedlem) og Solveig Helene Iversen (ungdomsrepresentant). Vidar er den sjette lederen fra foreningen ble startet i 1969 og i særklasse. Han har vært leder lengst, 23 år.
.jpg)
I forbindelse med min graviditet og fødsel i 1970 fikk jeg et utbrudd av psoriasis, som resulterte i innleggelse på Rikshospitalet. Den gang var det ikke bare å hive seg rundt og google hva en kunne gjøre av selvbehandling for å få en bedre hverdag. Så da ble løsningen å melde seg inn i Norsk Psoriasisforbund. I 1973 ble Mo psoriasisforening dannet, og siden den gang har jeg hatt tillitsverv. I tillegg har jeg fått utrolig mange gode venner som har betydd mye for meg i nesten 50 år.
Sissel Brufors Jensen
Mangeårig tillitsvalgt i forbundet
.png)
For meg har PEF betydd mye gjennom mange år. Jeg har hatt stor glede og nytte av å være medlem i PEF, og ikke minst fått mange venner og lært mye om å leve med og mestre de utfordringer jeg har møtt på min vei.
Kenneth Waksvik,
Mangeårig tillitsvalgt i forbundet
Hedersbevisninger tildelt
1987
Hans Coucheron Aamodt
Else Bohnstedt
Gøsta Karlson
Torleif Janson
Gunnar Lomholdt
Elsa Rønning
Knut Fongen
1989
Aase Aarstad
Kristian Eckhoff
Henning Henriksen
Berit Dahl
1991
Hermund Haugen
1994
Karsten Gulliksen, post mortem
Ingrid Mällberg
Greta Altermark
Karl Hermann
Arne H. Jenssveen
1997
Aud Karlsen
Helge Bengtsson
Hans-Olav Berntsen
2000
Anne-Lise Tornes
Anne Berit Johansen
2003
Elna Rasmussen
Arild Dahlen
Anne Skaget
2006
Trine Knudtzon
Ole W. Johansen
Leif Johan Ingebrigtsen
2009
Lorentz Risan
Marianne Lund
Sissel Brufors Jensen
2012
Liv Halvorsen
Svein J. Åkerland
Kjell Johnstad Knut Svela
2015
Solgunn Larsen
Lillian Olafsen
Vidar O. Haugen
Svein Kvalevåg
Viggo Johnsen
Birger Angelsen
2018
Solva Meinseth
Gunn Aga Gjøen
Anne Marie Holmberg
Jane Heggheim
Kjersti Ollestad
Ragnar Akre-Aas