Artikler
60/2022

Ungdommen jubilerer

Det er nå ti år siden vi gikk fra PSO-ung til PEF-ung. I år fyller ungdomsorganisasjonen 35 år.

Tekst:
Maren Awici-Rasmussen

I forbindelse med sommerleiren på Hove i 1992 sto PSO-ung-medlemmene Trude Bjørnsund (t.v.) og Monika Sandberg på stand i Arendal.

PSO-ung ble stiftet som en selvstendig organisasjon i 1987, og de første årene var aktiviteten høy med stor kursvirksomhet og ungdom fra hele landet som engasjerte seg. Det resulterte i egne program for barn og ungdom i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF), som for eksempel på Hove sommerleir.

Landsmøtet til forbundet i 2012 var markeringen på en ny epoke. Vi fikk nytt navn, nytt grafisk uttrykk, nytt slagord, ny ansatt og ny ledelse. Og etter ti år i tjenesten som leder, takket Hege Thommesen Mürer av på landsmøtet i Bodø i 2012.

Kjerneverdier

Kunnskap, vennskap og fellesskap er kjernen i arbeidet vårt, og det var derfor naturlig å velge nettopp disse tre ordene som slagord. I PEF-ung blir du med i et fellesskap som forstår, mange knytter vennskap for livet og vi streber etter å spre kunnskap om livet med en diagnose, og kunnskap som gir mestring i hverdagen.

PEF -ung har de senere årene også jobbet for å bli en meningsytrer, og tatt plass i det offentlige rom. Fra å lene ser på PEF, og arbeide relativt innover-rettet, har PEF-ung de siste årene ønsket å påvirke omverden. Hele perioden har vi skrevet høringssvar. Vi har vært aktive i paraplyorganisasjonen Unge funksjonshemmede og har hatt PEF-ung-ere som styremedlem og leder av valgkomiteen. I 2013 ble vi etableringsmedlem i Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, og i 2017 fikk PEF-ung fullverdig medlemskap.

Gjennom aktiv deltakelse, diverse opplysningstiltak, sosiale medier og kursing har organisasjonen forsøkt å sette fokus på livet med en diagnose og hva det bringer av både oppturer og nedturer. Dette er et tema vi har samarbeidet mye og godt med Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) om.

Det er spesielt noen tiltak vi ønsker å belyse. I 2013 skrev vi boken Moments. Åtte modige og flotte unge skrev sin historie om livet med diagnosen sin. Den profilerte legen og samfunnsdebattanten Per Fuggeli beskrev boken som «en vakker og klok bok».

I 2019 inviterte vi til debatt under Arendalsuka om psykisk helse og hud. Med oss i panelet hadde vi hudlege og forsker Flora Balieva, daværende leder av Stortingets helse- og omsorgskomité Geir Jørgen Bekkevold, stortingspolitiker og psykolog Cecilie Myrseth og Malin L. Angeltveit fra PEF-ung. I 2021 lanserte vi vår helt egen spesialutgave av den internasjonale tegneseriesuksessen, The Urban Legend.

Artikkelen fortsetter etter sitatet.

Jeg har mange fine minner fra ungdomsleirene på Tromøya om sommeren. Da var det ikke så vanlig å reise til Syden, så mange mennesker og familier ble med på sommerleiren. Det ble mange vennskap. For noen var det første gang de turte å kle av seg og gå med shorts, og vi kjørte inn til Arendal for å kjøpe shorts. En dag i uka hadde vi informasjonsstand i Arendal, så jeg pleier å si at det var PSO-ung som startet Arendalsuka.

Trude Bjørnsund,
Tidligere ungdomskontakt, leirleder og mangeårig tillitsvalgt i forbundet

Faste tiltak

Etter noen år med utfordringer har PEF-ung landet på en modell som passer organisasjonen. Hver sommer drar vi til en fornøyelsespark, og det er for mange blitt et populært og kjært tiltak. Ungdomskonferanser er blitt gjennomført hvert år de siste ti årene, men i 2020 ble ungdomskonferansen gjennomført elektronisk på grunn av koronapandemien. Det ble et fint arrangement med godt oppmøte. Det var gøy å se hvor gode medlemmene var til å omstille seg. Selv om vi adresserte det vanskelige temaet «psykisk selvforsvar» og kognitiv terapi, klarte gruppen å skape en varm og trygg atmosfære hvor deltakerne delte aktivt i nettmøtet. Under landsmøtet ble det en god diskusjon.

De siste årene har vært preget av stabilitet i styret, selv om styrelederne er blitt skiftet ut. Jeanett Bjørsnøs overtok roret etter Hege Thommesen Mürer. Etter Jeanett ble Anne-Sofi Haug Svendsås leder, før Gudbjørg L. Dahl fikk ansvaret. Deretter ble stafettpinnen gitt videre til Anette Nærby, dagens leder.

Styret i PEF-ung i 2018-2020.

PEF-ung ønsker å gratulere dere med jubileet, og vil takke for mange fine år med godt samarbeid. Vi setter stor pris på all jobben dere gjør for andre, og for oss – også gleder vi oss til mange flere år med godt samarbeid.

Stor hilsen fra Ungdomsstyret