Spørsmål og svar
4/2022

Det er bare å spørre!

Katrine Eikeland

Sykdom, diagnose og behandling

Thea Kristine Lande

Helse, kosthold og livsstil

Sanna Grydeland

Fysisk aktivitet, trening og bevegelse















Lurer du på noe med din hudsykdom eller psoriasisartritt? Trenger du innspill for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring? Har du behov for treningstips eller råd om hvordan du skal lage god og sunn mat? Du spør og rådgiverne våre svarer. Du kan godt være anonym. Send spørsmål til raadgivning@pefnorge.no Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!

Jeg klarer å trene regelmessig og være aktiv gjennom våren og sommeren. Men så fort høsten og vinteren kommer, mister jeg all motivasjon. Livet føles rett og slett tyngre, og sofaen nærmest trygler meg om å bli på stedet hvil, under et varmt pledd med noe digg i skåla. Har dere noen gode tips eller råd om hvordan man kan fortsette å være aktiv i mørketiden?

Hei! Dette er et tema som er relevant for mange av oss nordboere på denne tiden. Mørket gjør det vanskelig å tvinge opp øynene om morgenen, og kulda fører til at pledd, sofa og kakao er det eneste som frister. Når det er sagt er det ikke noe galt med innekos i mørketiden, da dette også kan gi glede og energi.

Motivasjonen sitter i hodet

Selv om dørstokkmila kan føles enda lengre ut når mørket kommer, så kan jeg av erfaring dele at kakaoen og TV-titting smaker veldig mye bedre etter en gåtur eller en svett treningsøkt. Regelmessig fysisk aktivitet og trening føles veldig digg når det er gjort, men man får også bedre søvn, mer energi og overskudd, samt en rekke andre helsegevinster som er like viktige på vinteren som på sommeren.

Motivasjonen sitter i hodet, så her handler det om å jobbe med seg selv. Det kan selvfølgelig være vanskeligere sagt enn gjort, men her er noen gode råd og tips som kanskje kan gjøre det litt lettere.

Rådene

  • Kom deg ut å få dagslys når du kan.

  • Spis fargerik mat, og få i deg nok vitamin D.

  • Prøv noe nytt! Finn en aktivitet eller en treningsform som du synes er gøy, som er lett tilgjengelig, og kanskje noe annet enn det du gjør om sommeren. Hva med å melde seg på et dansekurs? Eller gå på skitur?

  • Finn en treningsvenn/turkamerat. Avtal tid, sted og aktivitet hver uke. Det er vanskeligere å droppe treningen når man har avtaler med andre.

  • Ta på deg treningstøyet med en gang du våkner, eller med en gang du kommer hjem fra skole eller jobb. Dette gjør det vanskeligere å droppe dagens økt.

  • Tren kortere, men oftere. Det er lettere å motivere seg til kortere økter/turer enn for eksempel økter på halvannen time. Sett gjerne av 15-30 minutter til aktivitet tre-fire ganger i uken.

Lykke til!

Sanna Grydeland

Hei! Jeg føler jeg har mindre energi på denne tiden av året. Har du tips til hvordan jeg kan få mer energi og orke mer?

Takk for spørsmål. Dette er en kjent problemstilling jeg er sikker på at flere kjenner seg igjen i. Alle reagerer ulikt på mørketiden, men mange føler på mindre energi og at de ikke orker å gjøre like mye som på sommeren. For de av dere med en hudsykdom kan vinteren også føre til mer smerter og vond og sår hud, noe som ikke hjelper på situasjonen. Jeg har noen tips som jeg håper kan hjelpe deg.

Få litt daglys hver dag

Lyset påvirker og regulerer døgn­rytmen vår. Mange kjenner seg litt nedfor eller har mindre energi når det er mørkt store deler av dagen. Dette kan ha en sammenheng med at sollyset gjør at serotonin produseres i kroppen, et hormon som blant annet regulerer humøret vårt. Lite sollys fører til mindre produksjon av dette hormonet. Hvis du har mulighet til det, prøv å få litt dagslys hver dag. Er du hjemme, gå en liten tur ut midt på dagen. Er du på jobb kan det være fint å ta deg en liten tur ut i lunsj­pausen.

Det å spise etter Helsedirektoratets kostholdsråd kan bidra til økt energi, fordi du da vil få dekket anbefalt mengde næringsstoffer. Den enkleste måten å få i seg alle nødvendige næringsstoffer er å spise variert. Mange nordmenn får i seg for lite D-vitamin, spesielt på vinterhalvåret. Dette kan blant annet føre til at man blir sliten. Mat som inneholder mye D-vitamin er fet fisk som blant annet laks, ørret, makrell, kveite og sild. Fiskelever og rogn er også gode kilder. Den blå lettmelken, margarin og smør er tilsatt noe D-vitamin. Hvis du får i deg lite av disse matvarene, kan det være lurt å ta tran eller D-vitamintilskudd, spesielt i månedene med R i seg.

Prøv å vær fysisk aktiv hver dag. Det er ikke sikkert motivasjonen til å være fysisk aktiv kommer til deg av seg selv, av og til må man bare begynne å gjøre noe. For mange kommer motivasjonen til å fortsette etter hvert. Det kan være fint å vite at litt fysisk aktivitet kan gi deg mer energi og føre til bedre humør fordi endorfiner, ofte omtalt som «lykkehormonet», da produseres i kroppen.

Andre tips i mørketiden

Prøv å hold på rutiner og vaner. Det kan gjøre det enklere å ha det bra gjennom denne perioden.

Planlegging: Gjør det så enkelt som mulig for deg selv å gjennomføre det du vil. Om det er å gå en tur på morgenen, legg klart klærne kvelden før. Sannsynligheten for å gjennomføre øker.

Sosialt – finn på noe med noen, til tross for at sofaen frister. Det kan være å gå en tur med en venn, gå på café eller ta med en termos med kaffe, invitere til middag, dra på kino eller se en serie eller film med noen.

Vær bevisst det og de du er glad for i livet ditt. Det å fokusere på de tingene du er glad for i livet ditt, kan påvirke humøret positivt.

Det er ikke sikkert alle rådene passer deg og ditt liv, men kanskje det er noe av dette du kan gjøre.

Jeg håper du får en fin vinter! Og husk at det er bra å slappe av litt på sofaen også😊

Thea Kristine Lande