Aktivitet
4/2022

Seniorer i Syden

Da andre sørget over at sommeren var på hell i Norge, var vi en gjeng som gledet seg over tur til varmere strøk.

Tekst:
Thea Kristine Lande

Rådgiver organisasjon og helsefag i Psoriasis- og eksemforbundet

Bilde av reiselederne fra PEF: Sanna, Sissel, Thea og Heidi.

Vi skulle nemlig reise til Gran Canaria og være der i to uker, fra 20. august til 3. september. Målet: Å bli bedre ved hjelp av varmen, sola og trening, møte andre i samme situasjon og å lære noe nytt. Reiselederne Sanna Grydeland, Heidi Iversen og undertegnede fra kontoret til Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) dro ned én dag tidligere for å gjøre seg kjent med helsesenteret Valle Marina og området rundt. Dagen etter kom resten av gjengen sammen med reiseleder Sissel Brufors Jensen. Aldersspennet strakk seg fra 65 til 91 år, og totalt var vi 13 stykker. Etter at alle hadde funnet leilighetene sine, dro vi ut for å spise og for å bli bedre kjent.

Morgenrutinen

Fra morgenturen opp til Korset en av de første dagene.

Morgentur klokken halv åtte ble raskt en fin rutine for flere av oss. Den første dagen gikk vi til toppen som kalles Korset. Ellers varierte det hvor og hvor lenge vi gikk. Vi gikk oss bort kun én gang – og da smakte frokosten ekstra godt etter å ha gått i omtrent en og en halvtime. Vi spiste frokost sammen hver dag, noe som var veldig hyggelig.

Mandag til fredag begge ukene hadde vi trening hver morgen med Sanna. Gruppa fikk trent både tabata og mobilitet, styrketrening og balanse, samt trening i varmtvannsbasseng. Alle var med hver eneste dag og gjorde det de klarte ut fra sine forutsetninger og sin fysiske form. Det synes vi reiseledere var imponerende og sporty – og det var veldig positivt at alle var med på dette. I det hele tatt var det en fin holdning og positivitet i gruppa.

Foredrag, soling og bading

Sanna trener en sporty gjeng i varmtvannsbassenget.

Mandag og onsdag begge ukene ble det holdt foredrag for gruppa. Først fikk de informasjon om Valle Marinas fysioterapitilbud. Onsdag holdt psykolog Else Heyerdahl foredrag om mestring ved kronisk sykdom og om søvn. Dette gjorde hun på den digitale plattformen Zoom. Uka etter holdt undertegnede et foredrag om kosthold og om hva man bør tenke på etter fylte 65 år. Sanna holdt foredrag om betydningen av fysisk aktivitet. Ellers gikk mye av tiden med til soling og bading ved bassenget og opphold på stranden nedenfor Valle Marina, ved anlegget Anfi del Mar. Mange spiste middag sammen, enten nede ved stranda eller i området Puerto Rico.

Vi hadde noen felles utflukter til Puerto Rico og til byen Arguineguin, og vi var også så heldige å få besøke norske Edith Claussen. Hun har bodd i en grotte på Gran Canaria i mange år, og hun viste oss galleriet sitt og fortalte om livet i hulen og på Gran Canaria. Etter dette dro vi til byen Puerto Mogan. Her var vi på et marked som finner sted én gang i uka. Noen dro også på utflukt til Maspalomas-området en dag. Her var det blant annet et stort fyrtårn og en lang og fin strand.

Gjengen er klar for middag på Hjerteøya den siste kvelden.

Godt for kropp og sjel

Sanna hadde laget en utfordrende quiz til gruppa som underholdning en av de siste dagene. Den siste kvelden spiste vi felles middag på Isla Corazon de Anfi (Hjerteøya). Det var godt og varmt hver eneste dag, rundt 30 grader. Vi hadde mye sol, med unntak av et par dager med overskyet vær mot slutten av oppholdet.

Vi var enige om at det hadde vært en veldig fin tur – som gjorde godt for både kropp og hode. Turen var et prosjekt som var støttet av Stiftelsen Dam, og med turen friskt i minnet gikk vi høsten i møte med overskudd og store doser D-vitamin i kroppen!