Hudlegen har ordet
4/2022

To tatoo or not to tatoo?

Tatovering er stort sett ikke farlig, men noen med psoriasis kan utvikle psoriasisutslett i tatoveringen.

Tekst:
Petter Gjersvik

Hudlege og tidligere professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus

Om spalten:

I spalten «Hudlegen har ordet» skriver Petter Gjersvik om ulike temaer som er knyttet til hud og hudsykdommer. Gjersvik er hudlege og tidligere professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus. Han var leder i Hudlegeforeningen i perioden 2013-2019.Psoriasis er en merkelig sykdom. Vi vet lite eller ingenting om hvorfor utslettet oppstår akkurat der det oppstår, og hvorfor huden ellers ser helt normal ut. Men man har lenge observert at psoriasis-utslett gjerne oppstår der huden har fått et slag eller et trykk eller er blitt gnisset på, operert eller på andre måter blitt påvirket eller skadet. Det er dette som kalles Købners fenomen, oppkalt etter legen som beskrev fenomenet første gang.

Købners fenomen ved psoriasis kan også oppstå som følge av tatovering, slik som blant annet en finsk hudlege har beskrevet (1). Hans pasienter opplevde å få psoriasisutslett i tatoveringsområdet en til fire uker etter at tatoverings­prosessen var avsluttet. Andre rapporter viser at psoriasis­utslettet kan oppstå flere måneder senere. Forløpet og behandlingen er som ellers ved psoriasis.

«Pasienter med psoriasis bør avstå fra tatovering når utslettet er aktivt»

Vi hudleger anbefaler at pasienter med psoriasis avstår fra tatovering når utslettet er aktivt og mens man får aktiv behandling, særlig ved systemisk behandling med tabletter, sprøyte eller infusjon.

Men komplikasjoner kan likevel oppstå. I en stor studie fra Frankrike med over 2 000 pasienter med psoriasis, hadde rundt 400 til sammen nesten 900 tatoveringer (2). Av dem som hadde tatoveringer, hadde rundt sju prosent opplevd ulike former for komplikasjoner, slik som hevelse, kløe, allergiske reaksjoner eller Købners fenomen, og oftere hos dem som samtidig fikk aktiv behandling mot sin psoriasis. Av dem som ikke var tatovert, hadde rundt 250 avstått fra å bli tatovert for å unngå Købners fenomen.

Folk med psoriasis må selv vurdere om de vil bli tatovert eller avstå på grunn av risikoen for Købners fenomen eller andre komplikasjoner. Det er også en viss fare for å utvikle allergi mot tatoveringsvæsken og for ulike infeksjoner, selv om dette er sjelden. Tatovering er ikke farlig, men det er heller ikke uten risiko.

Referanser:

  1. Kluger N et al. Tattooing and psoriasis: a case series and review of the literature. Int J Dermatol 2017; 56: 822-7.

  2. Grodner C et al. Tattoo complications in treated and non-treated psoriatic patients. J Eur Acad Dermatol Venereol 2020; 34: 888-96.