Aktuelt
4/2022

20 prosent færre får behandlingsreiser

I sitt forslag til statsbudsjettet for 2023 opprettholder regjeringen kuttet på 32 millioner kroner til behandlingsreiser til utlandet.

Eldrid Oftestad

Redaktør i Hud & Helse

Kuttet betyr en betraktelig reduksjon i tilbudet. Ifølge Seksjon for behandlingsreiser til utlandet betyr dette at 20 prosent færre pasienter får muligheten til denne behandlingen sammenliknet med 2019 (i 2020 og 2021 var det redusert tilbud på grunn av koronapandemien).

– Kortsiktig og trangsynt

Psoriasis- og eksemforbundet og Norsk Revmatikerforbund er skuffet over at regjeringen opprettholder kuttet.

– Når man da velger å kutte tilbudet, er det mange som potensielt står helt uten et reelt behandlingstilbud. Det synes vi ikke er greit i Norge i dag, sier Mari Øvergaard, generalsekretær i PEF til nrk.no.

Ved å fjerne muligheten for behandlingsreise, gjør at flere mennesker ikke klarer å stå i jobb, mener Bo Gleditsch, generalsekretær i Norsk Revmatikerforbund.

– Det kommer vi til å tape på som samfunn på sikt. Kortsiktig og trangsynt kutt, og det er kun kortsiktig vinning, sier han i samme artikkel på nrk.no.

– Harde prioriteringer

Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet sier at han forstår godt at behandlingsreiser for mange er et viktig supplement i behandlingstilbudet.

– Derfor har vi videreført bevilgningen til behandlingsreiser i forslag til statsbudsjett for neste år. I det budsjettet har vi måttet prioritere hardt. Vi har blant annet valgt å gi mer til fastlegeordningen. Det har ikke vært rom for å øke pengebruken til behandlingsreiser, sier han.

– Dette kuttet kan føre til at enkelte pasienter står da helt uten et reelt behandlingstilbud. Hva tenker Helse- og omsorgsdepartementet om det?

– Behandlingsreiser til land med et varmt og solrikt klima er et tillegg til behandlingen pasienter med psoriasis og eksem får hjemme i Norge. Gitt den økonomiske situasjonen vi står i, har regjeringen måtte gjøre harde prioriteringer. Derfor har det ikke vært rom for å øke pengebruken til behandlingsreiser i neste års budsjett, sier statssekretær Karl Kristian Bekeng.