Ledd
4/2022

– Går fint å leve med vonde ledd

Med deformerte føtter hadde ikke Thomas Lund klart seg uten faste besøk hos fotterapeut – og heller ikke uten å reise til sol, varme og saltvann i vinterhalvåret.

Tekst:
Anette Haugen

Redaktør i Fotterapeuten

– Sol, varme og saltvann betyr alt. Jeg er plaget av sykdommen 24/7 i en eller annen grad, men kroppen fungerer mye bedre i et stabilt klima.

Foto: Hacienda film AS

Da Thomas Lund (64) var 16 år og én måned var han utsatt for en alvorlig mopedulykke. Etter et par døgn på sykehus reagerte kroppen hans med et stort psoriasisutbrudd. At første utbrudd kommer etter at kroppen har vært gjennom en alvorlig påkjenning, er ikke uvanlig. Han forteller at det har vært gjort forskning på at enkelte kvinner får psoriasis etter en fødsel.

Seks år senere, da han var 22 år, fikk sandefjordingen også diagnosen psoriasisartritt, en betennelsessykdom som rammer leddene. Det begynte i høyre håndledd, før det etter hvert spredte seg videre. Han ble hardt rammet fra første stund, men siden han er en sta person, prøvde han å finne løsninger, blant annet ved å bruke venstre hånd. Slik greide han å fortsette å jobbe, men på 90-tallet ble det så ille at han ble 100 prosent uføretrygdet en periode.

Til sol og varme

For Thomas Lund fungerte det imidlertid bedre å være i arbeid. Da kunne han konsentrere seg om noe annet enn sykdommen og smertene. Han begynte derfor i ny jobb, som var enklere å utføre med tanke på sykdommen. Først jobbet han som selger innen dagligvare, deretter med et agentur på kassaapparater, før han begynte i regnskaps­firmaet som konen hans driver.

– For 13-14 år siden startet og bygget vi også opp et leilighetshotell på Gran Canaria. Da pandemien inntraff ble alle hoteller steng av myndighetene og leieavtalen ble avsluttet. Under pandemien bygget vi derfor vårt eget kompleks på om lag 5 000 kvadrat­meter. Det åpnet vi i januar 2022, forklarer han og utdyper:

– Sol, varme og saltvann betyr alt. Jeg er plaget av sykdommen 24/7 i en eller annen grad, men kroppen fungerer mye bedre i et stabilt klima. Hjemme i Norge fungerer jeg ikke når høsten kommer. Derfor tilbringer vi det meste av vinterhalvåret på Gran Canaria.

Kona, Karianne, kan fortsatt fint drive firmaet med åtte ansatte fra Gran Canaria, samtidig som de reiser hjem til Norge ved behov. Når han er hjemme i Norge, sørger han dessuten for å besøke fotterapeuten sin. Han har gått fast til fotterapeut de siste 11-12 årene, de siste av dem hos Inger M. Paulsen.

Nødvendig tjeneste

– Psoriasisartritt setter seg i leddene og rammer også neglene. Stivheten gjør at jeg har vansker med å bøye meg ned for klippe neglene selv. Om jeg prøver, er det lett å bomme og få blødninger. Behandlingen hos fotterapeut, med filing av hard hud og klipping av negler, handler ikke om velvære, den er nødvendig. Der er jeg i trygge hender, fastslår Thomas Lund.

Han forteller videre at på grunn av sykdommen er også alle tærne deformerte. Han har likevel ikke problemer med å gå fordi han får tilpasset egne sko og såler gjennom Teknomed. Han får dekket tre par sko i året av NAV, med en egenandel på 450 kroner per par. Så lenge han bruker spesialtilpassede sko, som sørger for at foten belastes rett, er det behagelig å gå.

– På samme måte som jeg trenger spesialtilpassede sko, er også det å gå til fotterapeut for meg helt nødvendig. Prøver jeg å stelle føttene mine selv, kan jeg skade dem. Fotterapi burde derfor være en tjeneste som var dekket av det offentlige. Det er ikke alle som har råd til å dekke denne utgiften selv, påpeker han.

«Det går helt fint å leve med denne sykdommen med riktig behandling. Det synes jeg det er viktig at noen står fram og sier»

Under huden

Etter hvert vil det bli mulig å følge Thomas Lund i dokumentarserien Under huden til Psoriasis- og eksemforbundet. Første sesong av serien, der tre unge kvinner med kroniske hudlidelser ble fulgt, ble sendt på NRK høsten 2020. Etter planen kommer sesong to i løpet av våren 2023. I tillegg til to litt yngre deltakere, er sandefjordingen med psoriasisartritt som for tiden følges av et TV-team. De har blant annet besøkt ham under et besøk hos fotterapeuten, og de skal følge ham en tur til Gran Canaria. Og han tar også selv en del filmsnutter som han sender dem jevnlig. Det kan være ganske tidkrevende og slitsomt å ha et filmteam i ryggen til stadighet, men da han ble spurt, svarte han likevel ja.

– I dagens samfunn kan det virke som om livet er ødelagt for ei ung jente om hun får en liten rift i huden. Da jeg var ung led jeg av sjenanse for å vise fram psoriasisskjellene og gikk helst med langermet skjorte og bukse. Jeg er nå en godt voksen mann som har levd med psoriasis og psoriasisartritt i mange år. Det går helt fint å leve med denne sykdommen med riktig behandling. Det synes jeg det er viktig at noen står fram og sier, fastslår han.

Behandling

Thomas Lund på fotterapi. Fra venstre: Fotograf Linn Therese Amundse og produsent Tale Kristine Skeidsvoll. I tillegg filmer Dag Mykland og Andreas Lekang.

Foto: Privat

Hva som er rett behandling, vil imidlertid variere fra person til person. For Thomas Lund er det som fungerer å dra til sol og varme, der han også kan bade i saltvann. Saltet er bra for den syke kroppen. Det som også er bra, er fratrekk av det indre stresset.

– Jeg har aldri gitt sykdommen så mye opp­merksomhet, selv om jeg selvfølgelig tar hensyn. På stranden tar jeg av meg, men jeg tar på meg skjorte på restaurant for at utslettet ikke skal være til sjenanse for andre. Jeg smører med salve for å holde huden myk, men da de ville gi meg ny behandling med sprøyter som kunne gi en del bivirkninger, takket jeg nei, sier han.

Thomas Lund forklarer dessuten at psoriasisartritt er en sykdom som utvikler seg etter hvert som du blir eldre. Han har ikke lenger vedvarende smerter i leddene. De er nå ferdig deformert. Men det kan gjøre svært vondt om han kommer borti noe. Nå er det stivheten som gir ham daglige smerter, men han har likevel valgt å la være å ta smertestillende.

Det han imidlertid er avhengig av, er forståelse og hjelp fra pårørende – spesielt fra kona, Karianne, som han har vært gift med i 19 år. Når han har sine verste dager vet han at han ikke er en hyggelig person før leddene er myket opp og kroppen i gang. Det vet Karianne også. Derfor sier hun ikke noe før etter litt tid – og da spør hun om det er greit å snakke nå, forteller han.

Denne artikkelen sto første gang på trykk i Fotterapeuten nr. 3 – 2022, som er medlemsmagasinet til Fotterapeutforbundet.

Psoriasisartritt

Diagnosen psoriasisartritt (PsA) er en spesiell type leddsykdom som ofte opptrer i sammenheng med psoriasis.

PsA er en revmatisk betennelsessykdom som består av hudsykdommen psoriasis og artritt. Med artritt menes betennelse i ett eller flere ledd som karakteriseres av hevelse, smerte og nedsatt funksjon. Hos de aller fleste kommer hudsykdommen før ledd­plagene.

Ved psoriasisartritt går kroppens immunsystem til angrep og skader enkelte av kroppens egne celler, for eksempel leddhinneceller. Dette kaller vi en autoimmun reaksjon.

Den betente leddhinnen blir fortykket på grunn av økt cellevekst og opphopning av betennelsesceller, og kan da ødelegge brusk og benvev. Det skilles ut for mye leddvæske, og leddet kan bli rødt, varmt og hovent. Bevegeligheten i leddet kan bli sterkt redusert. Alt dette kan lede til store skader på leddet.

Kilde: Psoriasis- og eksemforbundets nettside hudportalen.no