Hovedsaken: Kroppskunst
4/2022

Utslett som virkemiddel

Gjennom prosjektet «Med utslett som inspirasjon og lerret» ønsker Psoriasis- og eksemforbundet ung å øke kunnskapen om hudsykdommer og få ned stigma.

Tekst:
Thea Kristine Lande

Prosjektleder og rådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet

Thea Kristine Lande er prosjektleder for BodyPaint.

Søknaden til dette prosjektet ble innvilget allerede i 2020, men grunnet koronapandemien måtte prosjektet utsettes. I år kom vi ordentlig i gang med prosjektet. Det var plass til syv deltakere i dette prosjektet, og det fylte seg nokså raskt opp. Deretter hadde vi et møte i forkant av kroppsmalingen. Her snakket vi om hva vi ønsket å oppnå med prosjektet og hva deltakerne kunne tenkt seg å bli malt som. Ulike blomster og dyr gikk igjen som tema. Vi var så heldige at kroppsmaler og makeupartist Linda Røhmen ville være med på prosjektet. Det samme gjaldt fotograf Tøri Gjendal. I mars hadde vi en helg sammen i Oslo der deltakerne ble kroppsmalt og deretter fotografert. Det ble en del venting, men dette ble en fin mulighet til å bli kjent med hverandre.

Ett av bildene som ble stilt ut i utstillingen BodyPainT.

Foto: Tøri Gjendal

Så startet prosessen med å skrive tekster. Dette var en prosess som tok tid. Vi hadde nokså god tid at vi til slutt fikk dårlig tid. Men sammen kom vi i mål og alle har skrevet én eller to tekster om det å leve med en kronisk sykdom. Tekstene stilles ut med bildene. Mye av sommeren og høsten gikk med til å finne steder der vi kunne ha utstilling.

Navnet på kunstutstillingen ble BodyPainT. Første stopp på turnéen ble på Vannvogna Café og Bar i Halden sentrum en regnfull dag 7. oktober. Vi kom i kontakt med Tanya Stang Lund som jobbet der, og hun var positiv til dette og behjelpelig med både smått og stort.

Deltakere og modeller i prosjektet, Elisabeth Bakken og Marte Øverås, ønsket velkommen og fortalte kort om prosjektet. Deretter hadde vi en panelsamtale. Den ble ledet av undertegnede, mens deltakerne i prosjektet, Marte Øverås, Elisabeth Bakken, Regine Folkman Rossnes og Kine Bekkengen var paneldeltakere. Sammen hadde vi en fin samtale om blant annet kroppspress, filter-samfunnet, representasjon i film og bøker og om hva vi kan gjøre for å snu en dårlig dag.

7. oktober åpnet utstillingen BodyPainT på Vannvogna Cafè og Bar i Halden sentrum.

Etter samtalen kom det flere gode spørsmål fra salen, og så spilte DJ Ragnar Sebastian Høyer og Farhad Ashtiani for oss. Folk spiste og så på bildene.

Andre stopp på turneen ble på hotellet Scandic Asker i forbindelse med PEF-ungs ungdomskonferanse og landsmøte 21.-23. oktober. Bildene fikk pryde det store møterommet vi hadde der. Noen av gjestene på hotellet kom innom og så på bildene. Tredje stopp for utstillingen var på Barkaden i Drammen 10. november.

Vi var også så heldige å bli invitert til å stille ut bildene på Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) sin feiring av FNs internasjonale dag for funksjonshemmede på Vega Scene i Oslo lørdag 3. desember. Vi har også planer om å ha en utstilling på Image Akademiet i Oslo, på Spillhuset i Bergen og på Grottebadet i Harstad i 2023.

Og når prosjektet er ferdig skal deltakerne få ett bilde hver. De resterende bildene skal vi gi bort til hudavdelingene rundt omkring i landet.

«Det er fint å kunne gjøre noe produktivt ut av det kjipe»

På spørsmål om hvorfor deltakerne ønsket å være med på dette prosjektet, fikk vi dette svaret fra Regine Folkmann Rossnes: «Det er flere grunner til at jeg ble med i dette prosjektet. Jeg er åpen om å ha kroniske sykdommer, men snakker helst ikke om dem. For jeg er mer enn sykdommene jeg lever med. I samfunnet vårt har vi et unødvendig stort utseendepress. Det er bare å ta en nærmere titt på de retusjerte reklamene som omgir oss. Jeg ønsker å bidra til at flere blir kvitt skam over utseendet sitt, og derfor stilte jeg opp med kroppen min som lerret. Det er fint å kunne gjøre noe produktivt ut av det kjipe. Jeg vet hvor viktig det kan være å vite at man ikke er alene om ting, men har behov for konkrete eksempler. Jeg skammer meg ikke over utseendet mitt, men plages av smertene. Om det kan hjelpe noen med å stille opp på et prosjekt som dette, hvorfor ikke? I tillegg har jeg lenge hatt lyst til å vite hvordan bodypaint fungerer i praksis, så dette var en ekstra fin mulighet til nettopp dette. Fotograf Tøri Gjendal har dessuten fotografert meg ved flere prosjekter. Jeg vet hvor dyktig hun er, og jeg visste at bildene kom til å bli magiske. Og slik er de blitt!»

Og med dét takker vi Stiftelsen Dam for muligheten til å gjennomføre dette prosjektet. Undertegnede vil også takke alle deltakerne og alle andre som er involvert i prosjektet på en eller annen måte.