Spørsmål og svar
1/2024

Det er bare å spørre!

Katrine Eikeland

Sykdom, diagnose og behandling

Thea Kristine Lande

Helse, kosthold og livsstil

Sanna Grydeland

Fysisk aktivitet, trening og bevegelseLurer du på noe med din hudsykdom eller psoriasisartritt? Trenger du innspill for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring? Har du behov for treningstips eller råd om hvordan du skal lage god og sunn mat? Du spør og rådgiverne våre svarer. Du kan godt være anonym. Send spørsmål til raadgivning@pefnorge.no Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!

Hei! Jeg har psoriasis i hodebunnen og lurer på om dere har noen tips til hvordan jeg kan behandle det best mulig? Fins det noen behandling som fjerner psoriasisen? Føler også noen ganger at det er tørt, og det klør i hodebunnen.

Hei!

Takk for et godt spørsmål om hodebunnspsoriasis og behandling av det. Det er mange som har psoriasis i hodebunnen og som lurer på dette! Det finnes dessverre ingen behandling som gjør at man blir kvitt psoriasis for alltid, men det finnes gode behandlingsalternativer for å dempe plagene. Med riktig behandling kan man oppleve gode perioder med lite eller ingen plager fra sin psoriasis.

Lokal hudbehandling

Ved behandling av psoriasis er lokal hudbehandling en godt kjent og mye brukt behandlingsform. I lokalbehandling av psoriasis fins det noen prinsipper som er gode å følge; løse opp og fjerne skjelling på psoriasisplakkene, betennelsesdempende behandling og fuktighetsbevarende behandling. Disse gjelder også ved behandling av psoriasis i hodebunnen.

Hodebunnspsoriasis kan variere fra å være mindre plagsomt, til å være veldig plagsomt og ubehagelig. Vanlige plager er tørr og kløende hodebunn, slik du beskriver. Det ses gjerne skjelling og flass i hodebunnen, og hodebunnen kan kjennes stram. Det fins forskjellige behandlinger og produkter som kan benyttes etter hvor plaget man er med sin psoriasis. Ved milde plager kan det være tilstrekkelig med bruk av egnet sjampo, balsam og fuktighetsbehandling, men ofte er det behov for å benytte betennelsesdempende behandling med medisinske legemidler i tillegg.

Tilpasset sensitiv hud

Av sjampo og balsam fins det produkter som er tilpasset sensitiv hud og psoriasis i hodebunnen. Det finnes også fuktighetsliniment som gir fuktighet til hodebunnen. Liniment er legemiddel i flytende form. Disse produktene gir skånsom behandling av hodebunnen og fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Ved tørr og kløende hodebunn vil disse produktene kunne bidra til å dempe plagene. Hyppig hårvask vil kunne virke uttørkende på hodebunnen. Det kan derfor være lurt å finne et intervall som passer for deg.

Ved hodebunnspsoriasis ses ofte skjelling og flass i hodebunnen. Skjellingen kan gjerne sitte litt godt, og da er det viktig å ikke rive eller klø på utslettet, men heller myke opp skjellingen skånsomt. Til fjerning av skjelling og flass i hodebunnen fins det produkter som løsner opp og fjerner psoriasisskjelling. Disse er olje eller krem som egner seg til avskjelling av hodebunnen og fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Denne behandlingen kalles avskjellende behandling og gjennomføres før man starter med betennelsesdempende behandling. Fjerning av skjelling er nødvendig for at medisinske legemidler får trekke inn, og oppnå full effekt. På Psoriasis- og eksemforbundets hjemmeside, hudportalen.no, vil du kunne lese mer om hvordan avskjellende behandling av hode­bunnen utføres.

Betennelsesdempende behandling

Etter at skjelling og flass er fjernet fra psoriasisplakkene i hodebunnen, er det klart for å starte med betennelsesdempende behandling. Ofte brukes det medisinske linimenter som virker lindrende og demper psoriasisutslettet. disse legemidlene kommer i forskjellige varianter, men flytende liniment er tilpasset bruk i hodebunnen og mye brukt. De er reseptbelagte og utskrives av lege. Det fins flere forskjellige typer og styrker av disse produktene, og det er legen som vurderer hvilket legemiddel som skal benyttes. Behandling med medisinske linimenter skal som regel kun benyttes i en kort periode, men dette er det legen som vurderer.

Behandlingsplan

Det er viktig at du får en behandlingsplan fra legen din, som beskriver grundig hvordan behandlingen skal gjennomføres.

Med riktig behandling kan man oppleve gode perioder med lite eller ingen plager, men dersom du ikke opplever bedring av din hodebunnspsoriasis, vil det være lurt å få en time til hudlege for å få hjelp til riktig behandling i din situasjon.

Ønsker deg lykke til, og håper du vil oppleve bedring av din hodebunnspsoriasis.

Katrine Eikeland