Hovedsaken: Kunstig intelligens
1/2024

KI-samarbeid om ny behandling

Legemiddelfirmaet Almirall har inngått partnerskap med Microsoft utvikling av ny behandling innen dermatologi ved hjelp av kunstig intelligens (KU).

Tekst: Eldrid Oftestad

Redaktør i Hud & Helse

Francesc Fernandez i Almirall tror at kunstig intelligens-teknologi allerede kan levere et verdifullt bidrag til legemiddelfirmaets utvikling av nye behandlinger av hudsykdommer.

– Almirall er sterkt engasjert i å forbedre livet til hudpasienter. I våre forsøk på å utvikle nye produkter, bruker vi bane­brytende teknologier i ulike kritiske trinn av FoU-prosessen (forskning og utvikling-­prosesser). Mens KI-teknologien er under stor utvikling, tror vi at denne typen teknologi allerede kan levere et verdifullt bidrag til ulike områder i FoU-­pipelinen (Red. Anm. nytt produkt som er på vei). Emner som informasjons­styring, design av nye molekyler eller identifisering av nye mål er noen av områdene der KI kan ha betydelig innvirkning, sier Francesc Fernandez, som er senior direktør for datavitenskap i Almirall.

Hvorfor har Almirall valgt å gå inn i et partnerskap med akkurat teknologigiganten Microsoft?

– En hoveddel av vår strategi for å oppnå en ledelse innen dermatologi, er å samarbeide med ledende eksperter og kombinere våre interne evner og kunnskap med partnerens ferdigheter. Vi har som mål å få til gjennombrudd på innovasjon innen dermatologi for å møte pasientenes udekkede behov, og derfor samarbeider vi med Microsoft.

Målet med legemiddelfirmaets samarbeid med Microsoft er å akselerere digitalisering og teknologi-innovasjon for å fremme medisinsk dermatologi og utvikle neste generasjons personlig tilpassede legemidler.

– Microsoft vil sammen med Almirall ta i bruk og utvikle generative kunstig intelligens-verktøy og avanserte analyseteknologier for å identifisere innovasjonsmuligheter innen medisinsk dermatologi. Målet er å oppdage syntetiserbare molekyler og generere nye teknologier for Almiralls utvikling av nye legemidler innen dermatologi.

Er det noe risiko forbundet med å bruke KI?

– Hos Almirall har vi våre pasienter og kunder i kjernen av virksomheten vår. Derfor er vi alltid svært forsiktige når vi vurderer teknologier som kan påvirke dem negativt. KI-metoder kan gi mange fordeler, men det er risikoer som vi må vurdere. Vi har en intern arbeidsgruppe som vurderer hvordan KI-applikasjoner kan påvirke våre pasienter, kunder og ansatte. Denne arbeidsgruppen har laget retningslinjer om hvordan man skal håndtere KI-verktøy. Gruppen har også sørget for mekanismer som skal vurdere risikoen med KI-verktøy og i tråd med EUs KI-lov for å hindre skade. Enhver KI-applikasjon, inkludert de som er utviklet under vårt partnerskap med Microsoft, trenger godkjenning fra denne KI-arbeidsgruppen. Derfor sikrer vi oss mot at de utviklede KI-verktøyene vil generere skade.

Når vil vi se deres første behandlinger av hudsykdommer utviklet av KI?

– Vi tror vi at KI kan hjelpe oss med å generere en konkurransefordel på mange områder. Spesielt innen forskning og utvikling har vi nylig startet flere samarbeid om design av nye molekyler ved hjelp av KI. Vi konsentrerer oss om de mest lovende prosjektene og tror at disse aktivitetene sammen med våre pågående interne KI-initiativer vil hjelpe oss med å generere bedre behandlinger for våre pasienter raskere i nær fremtid, sier Francesc Fernandez.

Legemiddelfirmaet Almirall er en av samarbeidsparterne til Psoriasis- og eksemforbundet. Forbundet eier magasinet Hud & Helse.

Nordisk etablering

Det spanske legemiddelfirmaet Almirall bygger en ny organisasjon i Norden, Almirall Nordic, for å utvikle nye og bedre behandlingsmuligheter innen dermatologi. Antallet ansatte økte fra 3 til 15 i løpet av 2023.

– I Almirall Nordic ønsker vi å bygge et fyr innen medisinsk dermatologi og aktivt bidra til det dermatologiske forskningsmiljøet i Norden. Vi investerer derfor i forskningsprosjekter og vitenskapelige samarbeid, og vi ønsker å bli anerkjent som en verdiskapende forskningspartner i Norden og bringe nye innovative produkter på markedet innen dermatologi, sier Christian Bruun-­Andersen, administrerende direktør for Almirall Nordic til Hud & Helse.