Forbundslederen
1/2024

Det er på tide å få Helseplattformen til å fungere

Tord Johansen

Leder i Psoriasis- og eksemforbundet

Tord Johansen

Den har vært kritisert både i radio og på TV gang på gang. Den har fått en kavalkade i debattprogrammer og gjennom hundrevis av avisinnlegg. Hva innføringen har kostet nevner jeg ikke, for meningen bak reformen støtter jeg helt og fullt.

Helseplattformen i Midt-Norge skal bli en pasientjournal for kommunehelsetjenesten, sykehus, fastleger og avtalespesialister.

For noen av oss som har en hud­diagnose eller psoriasisartritt, betyr det også at det er en masse tilleggs­sykdommer som ligger på lur. Det blir en vandring gjennom dagens system med en resept her og en der. Kontroller og tester fra det ene til det andre er etter mitt syn utmattende, og kan til tider virke demotiverende og faktisk useriøst.

Jeg har alltid hevdet at du så godt du kan, må ta godt vare på din fastlege og din hudlege. Det gjør opplevelsen med de dyktige folka i spesialisthelsetjenesten bedre. Lytt til dem, hold orden og oversikt over medisiner, og bruk fagfolka på nyre, tarm og prostata. Hjerte og kar-svikt og diabetes fordøyes med ei handfull med tabletter per dag, samt gjerne ei sprøyte – jo, vi kjenner til dette.

Forbundslederen hilser med et bilde fra behandlingsreise på Vintersol på Tenerife.

Når en kommer på apoteket for å hente ut medikamenter, har den tabletten som forrige gang het «Per» fått nytt navn. Den heter nå «Kåre». Alt dette skal en forvente at pasienten skal holde styr på når en ikke har et datanettverk som snakker sammen.

Få denne såkalte Helseplattformen for pasientens skyld til å fungere. Det er på tide i verdens rikeste land. La pasienten og helsetjenesten, samt apotekene gå sammen inn i en trygg fremtid.

Så vil jeg takke så mye de av dere som ikke tar gjenvalg i lokal- eller fylkeslag. Forbundet trenger hver og en av dere, så tusen takk for innsatsen så langt.

Andre har markeringer av medlemmers store dager. Jeg sender gratulasjoner til mange av dere.

I skrivende stund står jeg foran tre uker på Vintersol på Tenerife. Det er for meg et nesten årlig høydepunkt i kalenderen. I den forbindelse til unge som voksne: SØK! SØK! SØK! Da makter vi å opprettholde dette helt spesielle tilbudet.

Ha fortsatt fine dager utover vinter og vår.