Nytt fra forbundet
1/2024

Fremtidshåp i sikte

Selv om vi fortsatt ser nedgang i antall medlemmer i Psoriasis- og eksemforbundet, er det heldigvis også positive tegn.

Tekst: Mari Øvergaard

Generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet

Her er noen av de positive tegnene vi har sett i medlemsutviklingen i den siste tiden:

  • Nedgangen ser ut til å ha bremset, fra mellom 300-400 medlemmer ned per år i korona-årene, til en nedgang i 2023 på 167 medlemmer.

  • Antall nye medlemmer i organisasjonen stiger år for år. I årene frem til 2021 hadde vi gjennomsnittlig 113 nye medlemmer hvert år. I 2022 og 2023 har vi hatt henholdsvis 240 og 261 nye medlemmer.

  • To fylker har hatt en medlemsvekst i 2023, og det er i Nordland og Oslo.

Sunket jevnt og trutt

I de siste 10-15 årene har dessverre medlemstallet i Psoriasis- og eksemforbundet sunket jevnt og trutt. I 2013 bikket man for første gang under 5 000 medlemmer, og i 2023 måtte vi dessverre se 2 000-tallet, med kun 2936 medlemmer per 31. desember. Situasjonen er krevende og utfordringen er stor. Koronaen og etterfølgende dyrtid har truffet oss hardt, og i 2020-2022 mistet vi hele 1 072 medlemmer.

Nå gjelder det for hele organisasjonen å jobbe videre, sammen, for å fortsette de nevnte positive tegnene. Vi må fortsette å arrangere spennende og relevante aktiviteter for medlemmene våre, som også tiltrekker nye medlemmer. Vi må fortsette å tilby god og oppdatert informasjon om aktuelle temaer. Vi må kjempe våre medlemmers sak og være en tydelig stemme på vegne av hudpasienten ute i det offentlige rom. Og vi må være i direkte kontakt og dialog med medlemmene våre – gjennom nyhetsbrev og informasjon som PEF sentralt sender ut, gjennom invitasjoner til medlemsmøter eller en hyggelig telefon. Eller kanskje en sms fra et styremedlem i lokallaget?

Effektive betalingsløsninger

PEF sentralt har stått på for å få på plass bedre og mer effektive betalingsløsninger for medlemskap og gode og attraktive medlemsfordeler. PEF har også jobbet for å skape gode både fysiske og digitale arrangementer.

Vi har mange spennende planer for 2024, som blant annet en fag­konferanse om følgesykdommer den 25. oktober i Oslo, digitale kurs om rettigheter, enda et digitalt kurs om lysbehandling og flere nye temahefter og brosjyrer.

Vi vet også at det planlegges en rekke gode og spennende aktiviteter for medlemmene våre ute i lokal- og fylkeslag! Og ikke minst, hele organisasjonen skal samles til landsmøte 26. og 27. oktober på Gardermoen!

Lyst til å bidra?

Vi trenger alltid flere som vil være med. Ta kontakt med lokallaget ditt som vil gjerne høre fra deg. Og hvis du ikke er medlem, er du hjertelig velkommen til å bli det. Gå inn på nettsiden hudportalen.no/blimedlem for å tegne medlemsskap.

Vi ser frem til et spennende og aktivt PEF-år i 2024. Og la oss sammen sette oss et stort mål for 2024: 1. januar 2025 er vi igjen over 3 000 medlemmer!