Hovedsaken: Seksualitet
2/2022

– Fortsatt tabubelagt

Hudlege Anne Lise Helgesen opplever at seksuelle utfordringer på grunn av hudplager og utslett fortsatt er tabubelagt.

Tekst:
Eldrid Oftestad

Redaktør i Hud & Helse

Anne Lise Helgesen (bildet) arbeider på Vulvapoliklinikken ved gynekologisk poliklinikk på Ullevål sykehus i Oslo. Vulvapoliklinikken i Oslo er en av tre offentlige vulvaklinikker som tar imot kvinner med ulike smertetilstander og hudlidelser i vulva.

Selv om Helgesen i denne jobben møter kvinner med ulike typer seksuelle utfordringer, sier hun at ofte handler utfordringene om utseende i tillegg til de plagene man får.

– Ja, det kan være ulike utfordringer, og avhengig av hvilken diagnose de har. Men generelt har det med utseende å gjøre, at kvinnene ikke føler seg «normale» og at det kan bli en seksuell sperre for dem. Spesielt er det tilfelle hvis de skal inn i et nytt forhold og synes det er vanskelig å fortelle partneren om hudsykdommen. Og jo yngre man er, jo verre er det ofte, sier hudlegen.

Hun forteller at det kan ha både med smerte og utrygghet å gjøre.

– Det er ofte et problem at under sex blir utslettet eller hudplagen verre, eller det trigges av sex. Du er redd for å si det til partneren, at du vil ikke ha så mye sex fordi du blir dårlig eller opplever smerte. Og så er du kanskje redd for å smitte partneren fordi du ikke vet hva du feiler. Du har noe som ikke andre har og har kanskje ikke turt å oppsøke lege med det.

Dette er med andre ord fortsatt tabubelagt?

– Ja, det er fortsatt tabubelagt. Det er mange som går med slike plager hjemme alene. Og hvis du kanskje bor på et mindre sted der det kanskje ikke er så mye helsepersonell å henvende deg til, kan det bli enda verre.

«Jeg tror det er viktig å snakke med partneren om det og vise hvordan det ser ut, slik at det ikke blir en overraskelse der og da»

Psoriasis i underlivet

Psoriasistypen Invers psoriasis eller «intertriginøs psoriasis» er en variant av psoriasis som kan oppstå i skrittet eller underlivet. Hos kvinner med psoriasis i underlivet ses utslettet typisk på utsiden av kjønnsleppene, i lysken og på innsiden av lårene. Hos menn ses utslettet på innsiden av forhuden, på penishodet (glans penis), pungen og i lysker. Utslettet kan medføre sterk kløe og kan gi hevelse. Dersom de affiserte hudområdene sprekker opp, kan pasienten få sterke smerter.

– Det er ganske interessant at tidligere sa man at 10-15 prosent av befolkningen hadde invers psoriasis. Ny forskning viser at det er mer vanlig, og en enkelt studie viser at opp mot 50 prosent har det. Det er med andre ord antagelig et stort problem, og det er viktig å vite, sier Helgesen.

Invers psoriasis er en variant av psoriasis som kjenne­tegnes ved at den setter seg i fuktige og lukkede hudområder som armhulene, navlen, rumpesprekken, skrittet, underlivet og under brystene.

Helgesen synes hudleger burde bli flinkere til å spørre om dette når pasienten har psoriasis, slik at det fanges opp. Hudlegen oppmuntrer også personer med denne type psoriasis til å snakke med partneren sin eller kommende partner.

– Jeg tror det er viktig å snakke med partneren om det og vise hvordan det ser ut, slik at det ikke blir en overraskelse der og da.

Hvordan behandles invers psoriasis?

– Generelt er det lurt å behandle psoriasis i underlivet med svake kortisonkremer og fete kremer fordi det fort blir tørt. Og hvis du har sår kan det være lurt å tilføre fuktighet, olje og glidemiddel slik at det blir mindre friksjon under samleiet. For noen kan det kanskje bli verre og mer irritert etter samleie, og da kan det være en idé å smøre litt kortisonkrem. Ellers anbefaler jeg å vaske seg med oljer og ikke så mye såpe i underlivet. Det er mer skånsomt.

– Vanligere enn man tror

Hudlegen forteller at det også går an å ha eksem i underlivet. Da gjelder det også å bruke vaskeolje fremfor såpe.

– Det er også andre hudlidelser som rammer underlivet, som for eksempel Lichen sclerosus. Det er en sykdom som gir mye kløe. Hudlidelser som rammer underlivet og skrittet, er ofte mer plagsomt for kvinner enn menn. Det har nok noe med anatomien å gjøre.

Helgesen oppmuntrer og oppfordrer personer med hudplager i underlivet og i skrittet til å ta det opp med legen sin.

– Det er kanskje ikke så lett å ta det opp, men slike plager er vanligere enn man tror, sier hun.