Hovedsaken: Seksualitet
2/2022

– Kroppspresset er fortsatt stort

Selv om vi er blitt mer tolerante, tror ikke sexolog Siv Gamnes at tålegrensen er blitt høyere når det kommer til kropper.

Siv Gamnes (bildet) er sexolog tilknyttet NACS, som står for Nordic associaton for clinical sexology. Som sexolog møter hun mennesker med seksuelle utfordringer, og hun opplever at det er mye forskjellig – også når det er snakk om personer med hudsyk­dommer.

– Det kommer an på hva vedkommende sliter med grunnleggende og hvordan utfordringen arter seg. Hud er det største organet som finnes på overflaten på et menneske, og huden har å gjøre med berøring, sanser og det å føle nærhet – via kroppskontakt hud mot hud. Jeg vil derfor tro at hvordan hudlidelsen er og hvordan den rammes, har betydning for hva som er seksuelt utfordrende for vedkommende, sier Gamnes.

Har du tips til de av oss som opplever utfordringer seksuelt på grunn av en hudsykdom eller psoriasisartritt?

– Et felles tips uavhengig av hva slags hudlidelse det er snakk om, kan kanskje være å ikke vise seg helt naken første gang du er sammen med din partner uten å ha fortalt om hudlidelsen. Og så kan det kanskje være en idé å vise utslettet eller eksemet.

Trygghet

Sexologen understreker at det er viktig å kjenne seg trygg, og da hjelper det at partneren vet om din hudsykdom.

– Jeg tenker at alt som er trygt og kjent med partneren vil hjelpe, og da kan det være lurt ikke å debutere helt naken når dere er i en seksuell situasjon første gang. La partneren din se på utslettet og lidelsen og ta på det. Det kan også være lurt å snakke litt om det i forkant, om det som er vanskelig og fortelle hva du kan være med på å gjøre seksuelt. Jeg skjønner at man ikke føler seg så romantisk når man gjør det slik, men det er lettere å snakke om det uavhengig og før du er i den seksuelle situasjonen der og da.

Hva kan du gjøre hvis du er i et parforhold og får en hudsykdom som gjør sexlivet utfordrende?

– Da tenker jeg at situasjonen er endret for dere begge to. Dere kan kanskje ikke gjøre det samme som dere gjorde før. Da handler det om aksept og kanskje bearbeiding av en sorg – og snakke sammen og ta det litt sånn pragmatisk. Nå er ting ikke lenger som før, og hvordan forholder vi oss til det.

Går det an å stålsette seg mot seksuell avvisning hos en ny partner på grunn av et hudutslett eller en hudsykdom?

– Det er den ultimate frykten i en sånn situasjon, og hvis det fantes en oppskrift på det, så hadde du blitt rik. Jeg tror det handler om aksept og kanskje å lære seg å leve med en hudsykdom og skjønne at ikke alle rundt deg klarer å takle det. Det hjelper hvis du har en trygghet uansett hva som skjer rundt deg. Men hvis du er kjempeusikker selv, er ikke dette med avvisning eller redsel for å bli avvist helt enkelt. Jeg tenker at det er et poeng å takle sin situasjon selv og kanskje gå noen runder med seg selv og få aksept. Det vil hjelpe litt, tror jeg.

«Jeg tror det handler om aksept og å lære seg å leve med en hudsykdom og skjønne at ikke alle rundt deg klarer å takle det»

Ikke helt A4-kropp

– Er det blitt verre i dag å ha en kropp som ikke er helt A4?

– Jeg tror det er både og. I de siste årene er vi blitt mer tolerante og aksepterer mer når det spesielt kommer til kjønn og legning. Det er flott. Men jeg tror ikke tålegrensen er blitt høyere når det gjelder kropper og kroppspresset er nok stort fortsatt, enten du tenker du har en stor nese, for liten penis, for små pupper eller et hudutslett som gjør kroppen din ikke helt A4.

– Hva skal vi gjøre for å motvirke kroppspresset?

– Jeg vet ikke. Det er ingen enkel løsning. Vi kan helt sikkert si at vi skal være mer tolerante alle sammen, og vi kan hjelpe hver enkelt til å respekter at man ikke skal gi uttrykk for vemmelse og negative ord overfor andre. Alle mennesker uansett hvordan man ser ut eller hva man sliter med, har krav på respekt, påpeker sexolog Siv Gamnes.