Aktivitet
2/2022

Sykling på trass

En skadet rygg og psoriasisartritt stopper ikke Ragnar Aspholm fra å sykle Norge på langs.

Tekst:
Eldrid Oftestad
Foto:
Privat

Det er på denne sykkelen Ragnar Aspholm skal tilbringe sommeren.

Da Ragnar Aspholm fortalte fastlegen om sin plan om å sykle fra Nordkapp til Lindesnes, ristet han bare på hodet. Og så sa han: – Det klarer du nok fordi du er gal nok, forteller Aspholm.

Det er mai og en drøy uke til Aspholm reiser fra Arendal og nordover for å sette seg på sykkelen den 21. mai. Hvis alt har gått etter planen, er han nå godt i gang med syklingen. Men hva får en mann i begynnelsen av 60-årene og som ikke kan gå lenger enn 300–400 meter, til å sykle Norge på langs?

– Målet er å aldri gi seg, selv om ting er vriene, sier han.

Aspholm har mange diagnoser, deriblant psoriasis og psoriasisartritt og er i dag ufør. Dessuten har han blant annet hatt kronisk utmattelsessyndrom (ME), drypp, tarminfeksjoner, kreft og operert bort en halv nyre.

– Og ryggen er litt ødelagt. Men jeg liker friluftsliv, så derfor måtte jeg legge om litt for å fortsette med det, utdyper han.

El-sykkel fra Hjelpemiddelsentralen

For omtrent to år siden skaffet han seg en trehjuls el-sykkel, som er spesielt tilrettelagt for ryggen hans. Og han har bygget en henger til, slik at han kan frakte ting med seg.

– Da ryggen min ble dårlig, spurte jeg fastlegen min om jeg kunne få en sykkel som det var mulig for meg å bruke. På grunn av ryggen kan jeg ikke bruke vanlig sykkel. Hjelpemiddel­sentralen hjalp meg, og jeg fikk en trehjuls elektrisk sykkel som var spesielt tilrettelagt og som jeg har bygget om selv. Jeg begynte å sykle til og fra byen når jeg skulle handle. Etter hvert utvidet jeg til å reise med den på jakt og fiske. Jeg tok med fiskestangen og syklet på tur. Og da jeg i fjor havnet på Rikshospitalet med gule staffeli­kokker, bestemte jeg meg for at hvis det gikk bra skulle jeg sykle Norge på langs og prøve å inspirere andre til å se mulig­heter.

Avhengig av å trene

Trening, optimisme og pågangsmot holder Ragnar Aspholm i aktivitet.

Dermed var det bestemt.

– Jeg tenker at jeg skal aldri gi meg, og så lenge det er liv er det håp. Jeg prøver å endre mine tankesett og begrensninger og ser etter muligheter. Det gjør det mye lettere, sier Aspholm.

I 45 år har han hatt psoriasis, og tidligere hadde han mye utslett. Etter hvert fikk han psoriasisartritt. I dag går han på legemiddelet Metex (metotreksat) og Embrell, som sammen med sol holder mye av utslettet nede. Og så hjelper det å trene.

– Jeg er helt avhengig av å trene. Etter en sykdomsperiode i oktober 2020 ble jeg mye dårligere. Derfor trener jeg styrke på ryggen og beina hver dag, hver morgen og kveld. Hvis jeg stopper noen dager, merker jeg med én gang at jeg mister følelsen i beina.

Overnatter i telt

– Hvordan har du lagt opp sykkelturen?

– Det vil nok variere etter hvordan formen er. Jeg begynner turen med korte etapper for å finne ut hvordan det går, og så vet jeg ikke hvor mange hviledager jeg vil trenge underveis for å restituere meg, forteller Aspholm.

Planen er å sove i telt, men han understreker at han nok vil også overnatte på hotell eller i camping­hytter når han trenger å hvilke.

– Jeg har med meg et bra telt og liggeunderlag – og et stormkjøkken. Og så har jeg med meg et lite bensinaggregat, slik at jeg får lade sykkelen og mobilen.

Han har ikke helt klart hvor lang tid han kommer til å bruke på turen, men ser for seg at det tar to–tre måneder.

– Hvis jeg ikke rekker frem til juleribben, så må jeg ringe naboen slik at den blir holdt av til meg, ler han.

Underveis vil Aspholm stoppe opp for å besøke lokalforeninger i Psoriasis- og eksemforbundet, og han kommer til å skrive om turen på bloggen sin på nettsiden ragnar-aspholm.com.

– Hva gjør du hvis noe skjer med deg og helsen din underveis?

– Jeg har en avtale med fastlegen og kan kontakte han når som helst. Og så har jeg en avtale med de som har hjulpet meg med sykkelen, slik at de kan sende meg nye deler over natten hvis det blir aktuelt.

Han har uansett planlagt full overhaling på sykkelen i Trondheim.

«Jeg tenker at jeg skal aldri gi meg, og så lenge det er liv er det håp»

Som en unge på julaften

Da Aspholm bestemte seg for å sykle Norge på langs, snakket han med flere som har gjort dette før, og han har fått GPS-data på ruter fra Nordkapp til Lindesnes. Dessuten har en lest en del bøker om dette.

Men han innrømmet at det ikke har vært så lett å få tak i sponsorer.

– Jeg merker at det er litt annerledes å spørre om støtte som privatperson enn som organisasjon, så det var litt utfordrende.

Men det gikk til slutt, og i tillegg til støtte fra Psoriasis- og eksemforbundet, har han fått sponsormidler fra organisasjonen Norsk forening for slagrammede, banken Valle Sparebank og firmaene Midtstøl transport og KN Elektro.

Tross utfordringer med å skaffe sponsorer, i mai var det ingenting å utsette på forventningene hos syklisten: – Jeg gleder meg sykt som en unge på julaften.