Hovedsaken: Fothelse
4/2023

Fot for fotpleie

Hvis ikke Berit Lie behandler føttene sine, klarer hun nesten ikke å gå.

Tekst og foto:
Eldrid Oftestad

Redaktør i Hud & Helse

– Vi må for eksempel være forsiktige med å skjære i psoriasishuden, siden den er veldig tynn og ømfintlig, sier fotterapeut Anette Triber om å behandle psoriasisføtter. Berit Lie har psoriasis i og under neglene.

Fotterapeut Anette Triber viser frem sko i klinikken sin på Lørenskog utenfor Oslo. Sammen med flere kolleger gir hun her fotbehandling. Denne dagen er det Berit Lie sin tur, en 59 år gammel dame fra Lørenskog.

– Fottøyet påvirker din fothelse. Feil sko kan føre til smerter og skade hud og negler. Vi hjelper med sko, strømper og såler, som er helsemessig for deg og din fot, forteller Anette.

– Jeg tenkte på det her om dagen, at jeg har gått her lenge, sier Berit.

– Du har kanskje gått til meg siden 95? spør Anette Triber.

– Og før det gikk jeg til en fotterapeut på Strømmen, men jeg tror jeg har gått til deg siden du begynte, forteller Berit.

– Ja, du har fulgt meg hele veien.

Advarer mot fotbad med grønnsåpe

Anette legger fra seg skoene. Det er på tide å begynne på behandlingen av Berits føtter. Dagens behandling er å korrigere neglene med bøyle­behandling.

– Etter sliping og rensing settes en bøyle på, som heter spange. Den vil løfte neglen gradvis opp, og vil lette på presset mot huden. Smertene blir da mindre. Psoriasis har også angrepet neglene til Berit, og med anlegg for at de blir harde er nedgrodd negl et problem, sier Anette.

Hun peker på de hvitlakkerte tåneglene til Berit som glitrer inni­mellom skummet i vannet.

– Jeg gadd ikke å ta av neglelakken, for den blir uansett borte nå, sier hun.

Fotterapeuten forteller at hun bruker et urtemiddel.

– Fotbad med urter har en oppmykende effekt på hud og negl, som passer veldig fint til Berit. Det gir godt med næring til huden, samtidig som det myker hard hud. Og hard hud blir det mye av på psoriasishud, sier Anette.

– Jeg bruker det hjemme også, legger Berit til.

Anette advarer mot å buke grønnsåpe i fotbad.

– Grønnsåpe er basisk og har for høy pH for huden. Ved bruk av grønnsåpe i fotbad vil huden tørke ut og danne sprekker, påpeker fotterapeuten.

Anette sliper ned neglene på stortærne, og det høres. Men slipelyden blir dempet av gamle og nye poplåter fra radioen.

– Jeg kan se at neglen er ganske vond nå.

Det kan Berit bekrefte, men det er neglen og ikke slipingen som er skyld i smertene.

– Vannet døyver litt smertene, og så bruker vi et keramisk bor. Den er hudvennlig og gjør slipingen forsiktig for både neglen og huden, forteller Anette.

«Derfor har det vært så deilig å være på behandlingsreiser. Vi ser like ut alle sammen, så da er det ikke så farlig å gå med skjørt og sandaler»

Ble anbefalt fotbehandling

Berit hadde vært på hudavdelingen på Rikshospitalet i Oslo i en mannsalder før hun også fikk psoriasis i og under neglene. Da ble hun anbefalt å gå til fotterapeut.

– Det var en periode jeg gikk veldig ofte til fotterapeut – hver sjette uke. Nå i de siste tre årene har jeg vel gått hver tredje måned. Det er fordi neglene mine har vært snille, smiler hun.

Hun er blitt enig med Anette om å gjøre det litt annerledes fremover, siden neglene ikke er så snille lenger. Planen fremover er å komme hver åttende uke for hyppigere oppfølging og forebygging av nedgrodde negler og skader på negleseng.

– Det er ikke alle med psoriasis i og under neglene som har så mye som Berit. Og det er heller ikke alle som har så høye negler. Dette er veldig forskjellig, forteller Anette.

Berit har også hatt psoriasis under føttene.

– Det er heller ikke så veldig behagelig. Men det er blitt bedre med nye medisiner.

– Hvordan pleier du føttene når du ikke er hos fotterapeut, Berit?

– Jeg bruker urtebad, og så filer og klipper litt. Og så har jeg på noe olje innimellom. Det har jeg egentlig vært flink til å bruke nå, men det har ikke hjulpet noe, innrømmer Berit.

– Selv om Berit får kremen Canoderm på resept for behandling av psoriasis, anbefaler vi produkter hun kan bruke ved siden av, som fotbad, negleolje og kremer, legger Anette til.

– Hvordan går det med føttene dine, Berit, hvis du ikke går til Anette?

– Da klarer jeg nesten ikke å gå, for da kan jeg ikke ha på meg sko. Da er det skitvondt å ha på seg sko eller slippers. Nå håper jeg føttene blir fine til våren, sier Berit.

Hvis ikke Berit Lie går til fotterapeut for å behandle psoriasis i og under tåneglene, klarer hun nesten ikke gå. – Da kan jeg ikke ha på meg sko, forteller hun.

Unngår skjørt og sandaler

Men selv om føttene forhåpentligvis blir fine til våren, er det små sjanser for at du kommer til å se Berit i skjørt og sandaler.

– Jeg har så stygge bein og stygge negler. Jeg føler meg ikke vel med dem, så skjørt og sandaler er ikke noe for meg.

Og slik har det egentlig vært siden hun fikk psoriasis.

– Derfor har det vært så deilig å være på behandlingsreiser. Vi ser like ut alle sammen, så da er det ikke så farlig å gå med skjørt og sandaler. Men jeg går aldri på Aker Brygge med det.

– Er ikke det litt trist, da?

– Nå er jeg så gammel, så nå tenker jeg ikke så mye på det lenger. Det var mer før. Nå tenker jeg mer på de yngre som får psoriasis.

– Hva tenker du om de yngre som får psoriasis?

Berit er stille et øyeblikk.

– Ja, si det. Jeg tenker at det kommer så an på hvilken behandling de får. Hadde disse medisinene som brukes i dag vært her for 40 år siden, så hadde det sikkert vært annerledes for meg også.

«Det er først og fremst viktig å gå til behandling hos fotterapeut for å få hjelp med føttene, men pleien av føttene man gjør hjemme er vel så viktig»

Biologisk

59-åringen hadde hatt psoriasis fra topp til tå i mange år, før hun etter hvert fikk begynne på behandlingen metotreksat for over 20 år siden. Metotreksat er et legemiddel som hemmer celledeling og brukes mye i behandling mot autoimmune sykdommer.

– Før det lå jeg på Rikshospitalet i seks-åtte uker av gangen. Da jeg begynte på behandlingen metotreksat, fikk jeg på mange måter et nytt liv. Etter hvert fikk jeg beskjed om at jeg hadde gått så lenge på metotreksat at jeg måtte begynne med noe annet. Så nå går jeg på biologisk behandling, og jeg setter sprøyte på meg selv hver andre uke. Enn så lenge går det supert, så vi får håpe det fortsetter sånn. Men det er jo klart at huden min er helt ødelagt av sol, stråler og PUVA-behandling, sier Berit.

Biologisk behandling er en gruppe legemidler som inneholder virkestoff fremstilt av levende organismer, som bakterier, sopp, virus eller levende cellekulturer. De fleste biologiske legemidler virker ved å stimulere eller hemme immunsystemet. Behandlingsformen PUVA gjennomføres ved at huden bestråles med langbølget ultraviolett lys. Denne behandlingen ble mye brukt før. Berit forteller at hun også har vært på mange utenlandsreiser og behandlings­reiser opp gjennom årene.

– Før i tida var det ikke noe som het solfaktor 50. Da lagde vi oss solkrem av olivenolje og saltvann. Vi visste jo ikke bedre. Sånn sett er de nye medisinene og sprøytene himmelriket sammenliknet med det som ble brukt før.

Krem og fotbad

Fotterapeuten forteller at føttene til Berit har vært fine i en lang tid, men at nå har det endret seg.

– Det har gått for lang tid mellom hver behandling, noe som har ført til at neglene har blitt vonde igjen, legger Anette til.

Plutselig spør hun Berit: – Nå er jeg litt inne i materiet her. Går det greit?

– Jeg merker dette, svarer Berit rolig.

Anette forteller at hun behandler bare stortærne til Berit fordi de er vonde.

– Dette var en ekstrabehandling for å følge opp det som var vondt. Neste gang du kommer, tar vi full fres og renser over alt.

– De andre tærne er heller ikke normale, men de er ikke vonde, sier Berit.

Hun forteller at hun også har diabetes to, og det gjør henne også ekstra obs til å følge med på føttene sine.

– Har du noen tips til hvordan folk med psoriasis bør ta vare på føttene sine, Berit?

– Etter at jeg har dusjet, smører jeg føttene inn med Canoderm. Så har jeg på meg sokker med en gang, så kremen går ordentlig inn i huden. Og så bruker jeg dråper for å mykgjøre neglen og tar fotbad.

– Vi anbefaler fotbad i ti minutter en til to ganger i uka, legger Anette til.

Fem-ti minutter med fotbad er nok, og smør føttene med krem for å gjøre huden mykere, råder fotterapeut Anette Triber. Grethe Bjørnstad er snart ferdig med sitt fotbad og klar for fotbehandling.

Jevnlig stell av føttene

Fotterapeuten sliper litt på spangen, som nå er limt på neglen, for at den ikke skal irritere i huden.

– Om fire uker skal du tilbake igjen for at jeg kan følge dette opp, forteller Anette.

Hun anbefaler generelt å stelle føttene jevnlig og passe på at neglene ikke gror ned.

Det er først og fremst viktig å gå til behandling hos fotterapeut for å få hjelp med føttene, men pleien av føttene man gjør hjemme er vel så viktig.

Anette valgte fotterapi fordi hun liker å jobbe praktisk og med mennesker.

– Lærte du mye om hudsykdommer under utdannelsen?

– Jeg gikk på skole i 94, men vi hadde sykdomslære da også og lærte om alle hudsykdommene.

For tiden er det ikke så mange personer med eksem som får fot­behandling av Anette sammenliknet med personer med psoriasis og andre hudsykdommer.

– Vi hadde en gang en dame her på klinikken som hadde hudsykdommen iktyose. Hun hadde så mye hud fordi det var overproduksjon av det. Hun kom til oss da hun var gravid for å få hjelp fordi hun ikke rakk ned til føttene.

«Føttene skal bære deg hele livet»

Ser alle mulige føtter

Å behandle noens føtter kan vel sies å være ganske intimt?

– Det er ikke alle som liker å vise frem føttene sine. Noen synes det er litt ubehagelig og unnskylder seg for at de ikke har vasket seg bra nok eller ikke har klippet neglene skikkelig. Det trenger ikke folk å tenke på. Vi ser alt mulig hver eneste dag, og vi vil jo ha noe å jobbe med når dere kommer.

Anette opplever også at mange med psoriasis på leggene, føttene og i og under neglene er flaue når de kommer.

– De dekker seg mer til, og det er jo dumt. Jeg har også sett at mange som har ødelagt neglen sin ikke går med åpne sko. Man tenker ikke så mye på det når man ikke har problemer med føttene sine, men mange som har det prøver å skjule det. Det er kjempeviktig at du går og steller føttene dine hvis du har psoriasis. Da kan du få en helt annen hverdag istedenfor å ha vondt i føttene sånn som du har hatt det nå, Berit. Og når du går ut herfra så føler du at det forhåpentligvis er mye bedre. Så gjør jo det noe med dagen din.

Berit smiler.

– Da blir det fire uker til neste gang, sier hun.

– Hvor viktige er føtter egentlig?

– Føttene skal bære deg hele livet så pass godt på dine undersotter. Når du har vondt i føttene, så blir alt vondt, sier Anette.

Råd for god fothelse

  • Daglig tilføring av fukt og fotkrem er viktig.

  • Fotbad to dager i uken for mykgjøring av hud og negl.

  • Oljer som myker opp neglene og som tilfører god næring og fukt til ødelagte og tørre negler.

  • Regelmessig klipping. Neglen skal klippes av så rett som mulig og unngå å skrå kantene.

  • Bruk komfortable sko som er store nok til at føttene får plass når de hovner opp i løpet av dagen.

  • Pass på så du ikke tilfører neglene støt og trykkbelastning.

  • Vær ekstra forsiktig med føttene under vask, tørk og egenpleie, så du ikke skader huden.

  • Ta vare på kvitteringer fra behandlinger hos fotterapeut for å kunne trekke fra sykdomskostnader på skatten. Du finner mer informasjon om dine rettigheter på Psoriasis- og eksemforbundets nettside  hudportalen.no

Føtter og psoriasis

Psoriasis er en kronisk hudsykdom som ofte rammer fotens hud og negler. Ved palmoplantar psoriasis får du utbrudd på hender og føtter. En sjelden variant av palmoplantar psoriasis er «pustuløs palmoplantar psoriasis». Ved denne tilstanden får du små kviselignende nupper (pustler). Mange som har psoriasis – og særlig dem med psoriasisartritt, har også neglepsoriasis.

Diagnosen kan føre til tykke lag av hard hud på føttene. Den harde huden kan lett sprekke opp og gi sår på fotsålene og langs kanten oppover foten. Hudsprekkene øker risiko for betennelser i huden. Det er viktig å fjerne hard hud regelmessig. Generelt er hud angrepet av psoriasis ømfintlig og mer utsatt for sårdannelse og betennelser.

Foten kan også være plaget av områder med skjellaktig flass som ømfintlig hud. Partier med overproduksjon av hudceller varierer gjerne med partier der huden er svært tynn.

Føtter og psoriasisartritt

Hvis du har psoriasisartritt (PsA) kan også hud og negler på føttene bli utsatt for psoriasis. I tillegg opplever de fleste med denne diagnosen også revmatiske betennelser i føttene som kan føre til endringer i fotens skjelett. Hevelser i tærne forekommer ofte.

Føtter og eksem

Føttene kan rammes av ulike typer eksem. Dyshidrotisk eksem, som også omtales som pompholyx, kjennetegnes av utbrudd med blemmer og eksem i huden. Dette eksemet rammer ofte utsiden av tær og føtter. Mange med arvelig eksem får kronisk foteksem som voksne. Stoffer som er i kontakt med huden kan gi kronisk irritativt eksem eller allergier.

Fotterapeuter

Fotterapeuter er autorisert helsepersonell som har kompetanse på fottøy, gangmønster og sykdommer som har innvirkning på føttene. Fotterapeuter har helsefaglig kompetanse på fot og behandler plager knyttet til hud, negler, muskler og skjelett.

Psoriasis- og eksemforbundet har inngått et samarbeid med Fotterapeutforbundet om å spre informasjon om hvor viktig det er å ta vare på føttene når du har en hudsykdom eller psoriasisartritt.

Kilder: Fotterapeutforbundet, hudportalen.no og Oslo Hudlegesenter.