PEF rundt
4/2023
Nord-Norgekonferansen

Erfaringsutveksling i Nordens Paris

Tekst:
Anne Berit Kolset

PEF Troms

Nord-Norgekonferansen i PEF ble arrangert helgen 3.-5. november i Tromsø med fornøyde deltakere.

Helgen 3.-5. november var det duket for Nord-Norgekonferansen til Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) på Scandic Ishavshotell i Tromsø. 22 deltagere fra Oslo i sør og Kirkenes i nord ankom hotellet for å tilbringe ei helg sammen. Vi startet klokka 18.00 med opprop og registrering, og ved å ønske velkommen til Tromsø, også kalt Nordens Paris. Byen fikk dette navnet på 1800-tallet, da tilreisende sa at «jentene i Tromsø gikk kledd som parisiske sypiker» og var imponert over dannelse, språkkunnskaper og kultur i byen.

Trine Lynghaug er legestudent og tidligere ambulansearbeider. Hun deltok i realityserien 113. Den ble spilt inn i 2019, da hun var 2. årsstudent. Hun fortalte om hvilken betydning deltagelsen i serien hadde hatt for henne, både når det gjaldt livssyn og livsstil.

Kvelden ble avsluttet med pizza på Yonas, et meget populært utested i Tromsø. Det sies at du egentlig ikke har vært ordentlig i Tromsø, hvis du ikke har spist Yonas-pizza. Pizzaen var god, og det samme var stemningen.

Fylkeslagenes kvarter

På lørdag startet vi opp med «fylkeslagenes kvarter», der fylkeslederne i nord fortalte om situasjonen i sitt fylke PEF Finnmark. Bente Nordhus fortalte at PEF Finnmark ikke fikk valgt ny leder ved siste årsmøte. Et arbeidsutvalg på tre, bestående av Bente, Anja Storvik Persen og Gunn Tove Kivijervi holder nå liv i fylkeslaget. Bente Nordhus er kontaktperson.

Bente orienterte også kort om lokalforeningene i fylket. Samtlige har problemer med å få engasjert medlemmene sine.

Undertegnede fra PEF Troms orienterte kort om forholdene i Troms. Det er liten aktivitet i de tre lokallagene. PEF Harstad legges ned i 2024. Lederen er flyttet til Oslo, og ingen ønsker å overta ledervervet. PEF Midt-Troms har nå et styre på tre personer, og det er problemer med rekruttering til styret. PEF Tromsø og omegn, den største lokalforeninga i Troms, opplever også liten interesse fra medlemmene når det gjelder møter og arrangement. PEF Nordland har fått nyvalgt leder i Nordland, Hilde Jenny Oskarsen, som presenterte seg selv og snakket om utfordringer i det å være fersk leder.

Hun fortalte også om at de fleste lokalforeningene i fylket, unntatt foreninga i Mo i Rana, har liten aktivitet. Ellers hadde hun tanker om et system med likepersoner som kunne kurses og være et bindeledd mellom lokalledd og fylkesledd. Dette var interessante tanker, og det ble en samtale rundt dette, som fortsatte på søndagen.

Mestringsteknikker

Programmet fortsatte med forelesning om mestring og mestringsteknikker ved Marianne Elgåen Kirkbakk og Wenche Gressnes fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Dette ble en fin innføring i temaet med både alvor, mye humor og gode råd. De to foreleserne utfylte hverandre på en fin måte. De avsluttet med ei mestringstrapp der en etter å ha fått en diagnose må gå trinnvis via informasjon, kunnskap, aksept, ansvar, motivasjon, valg, handling og læring, til mestring.

Etter lunsj var det dermatolog Thomas Roger Schopf sin tur. Han skulle orientere om sitt samarbeid med Zavod Atopika, en pasientorganisasjon i Slovenia. Dessverre var han blitt syk, og kunne ikke komme til hotellet. Istedenfor ble han med via videolink.

Schopf orienterte også om nye retningslinjer for atopisk eksem.

Forbundsleder Tord Johansen skulle så orientere om vårt nye behandlingssted, Vintersol på Tenerife, og dele egne erfaringer fra behandlingsopphold der. Han måtte imidlertid melde forfall på grunn av sykdom. Generalsekretær Mari Øvergaard orienterte derfor om behandlingsreiser generelt. Det viste seg at en av konferansedeltagerne, Anne Gry Jansen, deltok på den første gruppen som var på Vintersol på Tenerife, og hun delte sine erfaringer fra det nye behandlingsstedet.

Besøk i Mack-kjelleren

Klokka 16.30 var det klart for en utflukt, en omvisning i Mack-kjelleren med tilbud om ølsmaking på Ølhallen. Macks ølbryggeri og Ølhallen er ikoniske steder i Tromsø. Vi så en film om grunnlegging og oppbygging av bryggeriet. Så var det omvisning i lokalene, samt i et mikrobryggeri med flotte øltanker dekorert av lokale kunstnere. En av bryggerne i mikrobryggeriet pleide å spille høy musikk under gjæringsprosessen. Siden gjær er en levende organisme, mente han at musikk ville ha en positiv effekt på gjæringa. De hadde en egen platesamling til dette formålet. Kveldens middag ble inntatt på hotellet.

På søndag kom Maria Sjöbäck fra treningssenteret LEVVEL i Tromsø. Hun snakket om hverdagstrim og bevisstgjorde oss på hvor mye av det vi driver på med i hverdagen som for eksempel støvsuging, snømåking og hagearbeid faktisk er trim.

Hun fortalte om Blue Zones, områder i verden der usedvanlig mange blir eldre enn 100 år. Felles for alle stedene var at terrenget var ganske kupert, og at folk i området stort sett beveget seg mye til fots. Kosthold med mye frukt og grønt og gode sosiale nettverk syns også å ha mye å si for å oppnå en høy alder. Hun orienterte også om LEVVEL sitt tilbud på Vigør Rehabiliteringssykehus i Tromsø og om et tilbud om behandlingsturer med trimtilbud til Gran Canaria.

Fine dager i Tromsø

Generalsekretær Mari i PEF var siste foreleser på lista. Hun snakket om PEFs satsningsområder og hvilke utfordringer organisasjonen har med blant annet nedgang i medlemstallet. Hun fortalte også om prosjekter gjennomført i år og om planer framover. Samtalen fra fredag om hvordan en igjen skal få aktivitet lokalt ble tatt opp. Her kom det en del interessante innspill fra deltagerne.

De som tok ordet da vi evaluerte konferansen gav inntrykk av at de hadde hatt fine dager i Tromsø. Det er alltid positivt å kunne møtes, utveksle erfaringer og kunne samtale ansikt til ansikt. Vi her nord har som tillitsvalgte utfordringer med store avstander, og det er ikke alltid lett å møtes.

Vi satte stor pris på at vår generalsekretær hadde tatt turen til Tromsø for å møte tillitsvalgte og medlemmer i nord. Mari fikk overrakt et tova sitteunderlag som et minne fra Troms. En stor takk til alle fra Nordland og Troms og Finnmark som tok turen til Tromsø denne helga i november.

PEF Troms leverte så stafettpinnen videre til PEF Nordland og håper at vi igjen kan møtes til ny Nord- Norgeskonferanse om tre år.

PEF Troms vil takke stiftelsen Dam for midler til konferansen via Dam Express. Vi takker også Pfizer, Sanofi og Novartis for økonomisk støtte, samt Optima og Perrigo Norge for hudprodukter vi kunne dele ut til deltagerne.