Nytt fra forbundet
2/2022

På kongress i København

Psoriasis- og eksemforbundet var tilstede på nordisk kongress i dermatologi og venerologi for å informere om forbundet.

Tekst:
Thea Kristine Lande

Rådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet

Thea Kristine Lande (t.v.) og Astrid Blikstad stod på stand på kongressen for NORDPSO.

19.-22. april ble Nordisk kongress i dermatologi og venerologi avholdt i København. For mange var dette det første store fysiske arrangementet de deltok på etter koronapandemien. Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) samarbeider med The Nordic Psoriasis Association (NORDPSO), som jobber for å forbedre behandlingsmuligheter og pasientrettigheter i de nordiske landene.

På stand

PEFs rådgivere Astrid Blikstad og Thea Kristine Lande stod på stand sammen med direktøren i psoriasisforeningen Danmark, Lars Werner. Han holdt også et innlegg der han blant annet snakket om viktigheten av brukermedvirkning for pasienter (patient empowerment). På standen frontet vi NORDPSO-rapporten The impact of climate treatment on quality of life for psoriasis patients – How can we secure equal access now and in the future?

Vi hadde også med oss PEFs nye temahefte om seksualitet: «Seksualitet – råd til deg som har en hud- eller leddsykdom». Det var stor interesse for dette heftet, og mange tok med seg et eksemplar.

Innlegg om seksuell helse

Astrid Blikstad, som også er fagutviklingssykepleier på hudavdelingen på Rikshospitalet, holdt også et innlegg på kongressen. Med tittelen «Adressing sexuality in dermatologic nursing care» snakket hun om viktigheten av å kunne snakke med pasienter om hudsykdom og deres seksuelle helse. Den seksuelle helsen blir ofte påvirket av å ha en hud­sykdom, men for mange kan det være vanskelig å snakke om. Bruken av DLQI-skjemaet, et spørreskjema om livskvalitet og hudsykdommer, kan være et fint utgangspunkt for sykepleiere å starte en samtale om denne tematikken. Temaheftet vårt om seksualitet ble nevnt i forbindelse med dette foredraget.

Urtikaria-seminar

Lørdag 1. oktober er Verdens urtikariadag. Dette markerer vi med et innholdsrikt og spennende seminar. Mer informasjon og program kommer! Takk til Stiftelsen Dam som gjør dette mulig.

HS-seminar i Kristiansand

HS-utvalget i Psoriasis- og eksemforbundet inviterer til seminar om diagnosen hidradenitis suppurativa (HS) 17.-19. juni i Kristiansand. Seminaret gjennomføres 17.-19. juni på Clarion Hotel Ernst i Kristiansand, og det blir foredrag med blant annet hudlege, sexolog og psykolog. HS-seminaret er støttet av Stiftelsen Dam.

Aktivitetsbank og verktøykasse

Vi har lansert en aktivitetsbank og verktøykasse på nettsiden vår, hudportalen.no. Dette er en side som er laget med støtte av Stiftelsen Dam, der tillitsvalgte, likepersoner og andre medlemmer i Psoriasis- og eksemforbundet kan få inspirasjon og tips til å sette i gang aktiviteter. Det går an å filtrere søket slik at du enkelt finner den aktiviteten du er ute etter. På siden finner du også et tilbakemeldingsskjema. Bruk det dersom du har innspill eller kommentarer på aktivitetsbanken. Vi håper dere får nytte av dette verktøyet!