Hudpleie
4/2023

Trender på godt og vondt

Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal følger med på hudtrender i sosiale medier.

Tekst:
Guri Haram

Frilansjournalist

– Hadde jeg hatt eksem eller psoriasis, ville jeg uten tvil fulgt hudlegens råd og det som er nøye dokumentert, sier Anne Birgitte Thomas Nordal, hudlege ved Hudklinikken.

Foto: Anton Soggiu

– Når man har en hudsykdom, bør man følge hudlegens råd, fastslår hudlegen.

I sosiale medier-universet tilbys gode råd og forbløffende resultater i korte, selgende filmsnutter.

– Jeg ser mange trender der ute, og et godt råd er å utvise sunn skepsis, sier Anne Birgitte Nordal, som jobber på Hudklinikken i Oslo.

Misbruk av UV-indeksen

Selv er hun aktiv på Instagram under @skindoctornordal der hun formidler om ulike hudproblemer, anbefalinger og forebyggende tiltak.

– Noen trender er bra, andre er direkte helseskadelig. Jeg har sett eksempler på trender hvor folk fjerner føflekker med eddiksyre. Og så har vi dette med UV-indeksen; at den brukes som verktøy for å bli brun eller lettere solbrent istedenfor å være en veiviser når man skal beskytte seg mot solen. Det er en bekymringsfull trend. Det er helt krise. Hvis UV-indeksen er over tre, bør man beskytte seg! Solbeskyttelse er viktig for alle, understreker hun.

Hudlegen anbefaler på generell basis solkrem fra apoteket.

– Men jeg har sett noen koreanske solkremer på TikTok som har vært gode og beroligende for huden og som er blitt populære blant norske forbrukere. Jeg anbefaler de ofte selv. Noen av disse er blant annet tilgjengelige via norske apotek, sier hun.

Ofte opplever mange med hudproblemer at de blir bedre av sol og saltvann.

– Solen kan bedre eksem hos mange. Solbehandling via egne lyskabinett for medisinsk bruk kan benyttes mot psoriasis og eksem. Det utføres på sykehus eller hos hudleger. Deler av lysspekteret brukes under kontrollerte forhold, sier hun.

– Mange pasienter med akne opplever også forbedring av å ha badet i saltvann. Det kan virke uttørrende også, legger hun til.

«Ikke bare hiv deg på alle trendene der ute. Særlig der det de lover er for godt til å være sant»

Slugging

Ikke alle trender bør forkastes, mener Nordal. Ifølge kosmetikkjeden Kicks kan «slugging» være bra også for personer med eksem. Slugging kan best beskrives som å smøre et tykt, fetende lag av kremer eller litt vaselin som en kveldsrutine. Under det fete laget brukes fuktighetsgivende produkter. Fenomenet stammer fra K-beauty (koreansk skjønnhet) og har gått viralt.

– Ja, slugging kan være bra for tørr hud og bedre en ødelagt hudbarriere. Det er en ufarlig trend ved tørr hud, men har du eksem behøver du ofte supplerende behandling med reseptbelagte kremer, sier hudlegen.

Det er mye innen K-beauty som er ok ifølge Nordal.

– Mye innen koreansk hudpleie inneholder milde, beroligende ingredienser. Mange av produktene kan også virke beroligende for huden til personer med psoriasis og eksem, men de vil nok ikke dempe et større utbrudd. Da trenger du reseptbelagt behandling, som for eksempel kortisonkremer, sier hun.

Retinol

Andre «hotte» trender er retinol som har dokumentert effekt på solskadet hud og cellefornyelse. I tillegg er vitamin C populær ingrediens. Men for personer med hudsykdommer anbefaler hun likevel først å rådføre seg med en hudlege.

– Disse trendy ingrediensene har jeg sett flere med atopisk eksem prøve seg på. Noen ganger ender det opp i en skikkelig forverring. Hvis du har eksem som ikke er under kontroll, få veiledning, oppfordrer hun.

Når man følger en trend og ikke oppnår ønsket resultat, opplever hun at mange blir frustrerte og lei seg.

– Dette gjelder særlig de unge. Det ville vært bedre å gå direkte til en hudlege og heller få veiledning, anbefaler hun.

Har du hudsykdom som psoriasis og eksem, vil hun anbefale effektive, dokumenterte behandlinger anbefalt av lege eller hudlege.

– Ikke bare hiv deg på alle trendene der ute. Særlig der det de lover er for godt til å være sant. De er ofte det, avslutter hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal.