Spørsmål og svar
4/2023

Det er bare å spørre!

Katrine Eikeland

Sykdom, diagnose og behandling

Thea Kristine Lande

Helse, kosthold og livsstil

Sanna Grydeland

Fysisk aktivitet, trening og bevegelseLurer du på noe med din hudsykdom eller psoriasisartritt? Trenger du innspill for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring? Har du behov for treningstips eller råd om hvordan du skal lage god og sunn mat? Du spør og rådgiverne våre svarer. Du kan godt være anonym. Send spørsmål til raadgivning@pefnorge.no Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!

Hei rådgivningstjenesten! Jeg er en jente som liker å være aktiv. Om sommeren liker jeg å løpe og sykle utendørs, i tillegg går jeg til skolen hver dag. Problemet mitt er nå som det er vinter, når det er kaldt, glatt og mye snø, så er det mye vanskeligere å gjennomføre treningen utendørs. Og det er vanskelig å motivere seg til å trene når det er så mørkt og kaldt. Har dere noen forslag til hvordan holde både motivasjonen til trening og formen oppe gjennom vinteren?

Hei!

Jeg forstår godt at det kan være utfordrende å trene om vinteren, og da spesielt utendørs. Det er derimot fint å lese at du liker å trene, fordi da vet du garantert om alle de fantastiske helsefordelene du får. Disse er de samme om vinteren, og kanskje desto viktigere, spesielt for vår mentale helse.

Forebygger vinterutmattelse

Det kalde og mørke været kan tære på både humøret og energinivået vårt, og det blir en slags vinterdvale. Lite lys og mangel på D-vitamin fra solen er nok den største årsaken her. Derfor er det viktig å prøve å komme seg ut når det er lyst ute om vinteren. Kanskje en tur ut i lunsjen er en fin mulighet til dette. Nord i landet forsvinner jo solen, da kan det være en idé å teste ut dagslyslamper.

Fysisk aktivitet er også en stor bidragsyter til å holde både humøret og energien oppe gjennom vinteren. Hvis man kler seg godt, tar på seg løpebrodder og varmer godt opp, kan man få en effektiv løpeøkt også om vinteren. Man bør derimot være litt forsiktig med å trene veldig hardt ute når gradestokken bikker -10 grader for barn og -15 grader for voksne.

Test ut en ny aktivitet

Siden man ikke kan trene helt likt som man gjør resten av året, er jo vinteren en fin mulighet til å teste ut en ny aktivitet. Da kan man få et lite avbrekk fra vanlige rutiner, og faktisk både øke motivasjonen og formen. Fremfor å sykle og løpe ute, kan man gå på ski i marka, trene styrke inne på stuegulvet, måke snø, dra i akebakken med venner og sykle med piggdekk / fatbike. Her er mulighetene mange. Og man kan alltids løpe på tredemølle og sykle innendørs.

Avbrekk fra kulden

Kroppen bruker mye energi på å fryse, og hvis man fryser store deler av døgnet, tærer jo dette naturlig på energinivået. Treningen blir derfor et avbrekk fra dette, uansett om man trener ute eller inne. Hvis ikke et avbrekk fra å fryse under selve aktiviteten er nok, så vil en varm dusj hjelpe. Deretter vedvarer den gode varme følelsen etter man kommer seg inn fra kulden.

Lykke til!

Sanna Grydeland