Hovedsaken: Samliv
1/2023

– Snakk sammen så fort som mulig

Begge må tidvis ta hensyn til sine helseutfordringer, og begge råder andre par til å snakke om sin sykdom så fort som mulig.

Tekst:
Eldrid Oftestad

Redaktør i Hud & Helse

Elisabeth Bakken (29) og Stian Simonsen (27) har vært sammen i fire og samboere i et halvt år. De har begge flyttet fra Oslo til Halden, og begge har innimellom utfordringer med sykdom og helseplager.

Elisabeth (E): – Vi møttes gjennom noen venner av oss.

Stian (S): – Vi hadde møttes før.

E: – Vi møttes egentlig ganske mange ganger, før vi gadd å bli kjærester.

Visste du, Stian, at Elisabeth er leder i Psoriasis- og eksemforbundet ung (PEF-ung) og har psoriasis?

– Ja, jeg hadde vel hørt noe om det, blant annet hadde Elisabeth en fin tendens til å selge meg skrapelodd fra organisasjonen, forteller Stian.

Hadde du noe forhold til hudsykdommer før du møtte Elisabeth?

– Nei, men jeg har en god liste med egne diagnoser. Blant annet har jeg flere allergier, så jeg er godt kjent med at hud kan oppføre seg litt rart. Jeg er allergisk mot alt fra pelsdyr, mesteparten av pollen og av en aller annen merkelig grunn alger. Så jeg har selv hatt nok runder med kremer for å fikse opp i problemer. Jeg pleier å få eksem når det er allergisesong, sier han.

Visste du, Elisabeth, at Stian hadde allergier?

– Ja, det tror jeg.

Å få det ut av verden

Elisabeth Bakken og Stian Simonsen råder par til å snakke om vanskelig ting i parforholdet så fort som mulig.

Foto: Privat

Elisabeth har hatt psoriasis siden hun var to år. Det startet med et sår på øreflippen, og foreldrene hadde en mistanke om at det var psoriasis, noe legen kunne bekrefte. I oppveksten har det vært en god porsjon av ulike følelser. Gjennom sitt engasjement i PEF-ung har hun fått gode venner og gode opplevelser, men det har også vært tider med utfordringer og perioder der hun bare var lei av diagnosen, lei av spørsmål om diagnosen og lei av å være annerledes. Elisabeth forteller at i dag lever hun fint med sykdommen og prøver ikke å gi den mer plass enn den må ha.

Hvordan reagerte du, Stian, da du fikk vite at Elisabeth hadde en hudsykdom?

S: – Hun har en psoriasistype som er synlig, så man så at hun hadde en hud­sykdom.

E: – Det var umulig å skjule det, for jeg har alltid hatt mye psoriasis i ansiktet. Vi snakket om det, og det var fint bare å få det ut av verden med en gang.

S: – Jeg tenker at de fleste har et eller annet som er litt rart med dem, og det er greit å bare vite om det. Det er ikke noe farlig eller skummelt, eller noe å være flau over.

Gir dine allergier, Stian, en ekstra forståelse for det å ha en hudsykdom?

S: – Det blir vanskelig å si. Jeg kan ikke tenke fra et annet ståsted.

Hvordan opplever du de periodene da Elisabeth må ta ekstra hensyn til sykdommen sin, Stian?

S: – Jeg ser ikke noen problemer med at det går opp og ned med hudsykdommen til Elisabeth. Jeg er opptatt av at Elisabeth skal ha det bra og om det er noe jeg kan hjelpe til med. Hun vet jo hva hun skal gjøre selv, så da hjelper jeg til der jeg kan.

Hva er det du hjelper til med? Smøre henne på ryggen?

S: – Jeg har ærlig talt ikke gjort så mye, men jeg håper at hun sier fra hvis jeg kan gjøre noe.

E: – Vi er ganske heldige som har badekar, så det blir mye oljebading for min del. Så da slipper Stian litt billigere unna.

Hva med stress? Har du, Stian, erfart at det kan være negativt for ­Elisabeths psoriasis?

S: – Vi er alle stressa i perioder, så jeg opplever det ikke så annerledes enn når andre er stressa.

Tar du, Elisabeth, hensyn til Stians allergier?

E: – Ulempen med allergi kontra psoriasis, er at psoriasis kan føre med seg mer støv. Men da vasker man bare litt ekstra.

S: – Og støvsuger.

«Vi snakket om det, og det var fint bare å få det ut av verden med en gang»

Kommunikasjon

Gjør dere noe for å ruste dere for eventuelle tøffere tider i parforholdet?

E: – Jeg tenker vel mer at de tøffere tidene var først, og nå er vi igjennom dem. Ikke det at det nødvendigvis var så tøft i begynnelsen, men da tenkte jeg mer over hva Stian tenkte om at jeg har psoriasis.

S:– Jeg er opptatt av at kommunikasjon er nøkkelen i forholdet. Det nytter ikke å sitte og tenke for seg selv. Man må snakke sammen. Vi har vært flinke til å ta opp ting hvis det er noe, og det har vi vært fra tidlig i forholdet. Det gjør at ting blir lettere. Jeg vet at når pollensesongen starter, så har jeg en periode hvor jeg blir veldig sliten. Da sier jeg fra om det, og da vet Elisabeth litt hva hun kan forvente seg fra meg i en periode fremover. Jeg sover mer, og når jeg kommer hjem fra jobb orker jeg ikke å gjøre så mye med en gang.

Det er vel en fordel at dere begge må ta hensyn til helsa i perioder, ikke sant?

E: – Jeg tenker at det er det. Man kan da se fra den andres side hvordan det føles å ta hensyn.

S: – Det gir oss forståelse for hvordan det er hvis den andre har en dårlig periode.

Høsten 2021 flyttet Stian til Halden på grunn av ny jobb. Sommeren 2022 flyttet Elisabeth etter. Hun sa opp jobben i Oslo og flyttet uten egentlig å ha noe å gå til i Halden. Etter hvert fikk hun jobb i barnehage, men venteperioden var stressende og hun kjente den på psoriasisen.

E:– Jeg tror Stian merket at jeg ikke hadde så mye å gjøre, da jeg forsøkte å finne meg en ny jobb. Da følte jeg at jeg var litt mer krevende fordi jeg trengte oppmerksomhet, mens han var sliten når han kom hjem fra jobben.

Hva gjorde dere da?

E: – Vi snakket om det, og så var vi vel opptatt av at begge hadde forståelse for situasjonen.

«Jeg tenker at de fleste har et eller annet som er litt rart med dem, og det er greit å bare vite om det»

Å finne en som er bra

Hvilke råd vil dere gi til par der den ene partneren eller begge har en sykdom?

E: – Å snakke om det. Veldig ofte bryr egentlig ikke partneren seg noe om hudsykdommen din, selv om du tror at han eller hun gjør det. Partneren bryr seg om alt det andre med deg. Målet må være å finne en som er bra. Og er det et bra forhold, så har ikke hudsykdommen noe å si.

Hvordan kan vi som par snakke bra sammen?

E: – Ofte handler det om å tørre og ta opp ting. Øv på det, hvis du synes det er vanskelig. Det kan kanskje virke vanskelig, men du vil se at det ikke er det.

S: – Jeg kan forstå at det er vanskelig å begynne en samtale om noe du gruer deg til å ta opp, men når du først har startet samtalen så går den gjerne av seg selv.

E: – Hva er det verste som kan skje, hvis du tar det opp? Du ser stort sett at det er ikke så ille, worst case så funker ikke forholdet, men da hadde det vel ikke funket uansett.

S: – Det er bedre å ta det opp tidlig enn å sitte og ruge på det lenge. Får du en reaksjon du ikke ønsker, så er kanskje ikke dette forholdet noe for deg. Og da kan det like så godt være over med en gang. Og går det bra, så fungerer forholdet.