Litteratur
1/2023
Bokanmeldelse:

Psoriasis og kosthold

For Christian Paaske var kosthold en nøkkel til å behandle sin psoriasis.

Tekst:
Eldrid Oftestad

Redaktør i Hud & Helse

I boken «Fri fra psoriasis. En naturlig vei» forteller Christian Paaske hvordan han gikk til verks for å behandle sin psoriasis gjennom kosthold, dietter og livsstil. Og han gikk nøye og grundig til verks. Han har eksperimentert med ulike dietter og metoder som faste og makrobiotikk. Ifølge Store norske leksikon er makrobiotikk et taoistisk inspirert system for kosthold, helse og livsstil, der målet er å oppnå balansen mellom yin og yang. Maten bør avspeile dette, og det makrobiotiske kostholdet inkluderer ofte ubehandlet korn og frø. Han går nok lenger enn de fleste med sine eksperimenter, men jeg oppfatter at han er ydmyk om at diettene og kostholdsstrategiene er hans valg og at dette var det som fungerte for han.

Uansett hvilket forhold du har til mat, drikke og kosthold, er det nyttig med konkrete råd og tips – og ikke minst oppskrifter som det er flere av i denne boken. Det er også inkluderende at Paaske har med ordforklaringer, slik at flere av oss får mer kunnskap om for eksempel naturris, ulike typer gresskar og nudler. Visste du for eksempel at surkål eller sauerkraut er gunstig for fordøyelsen og styrker tarmfloraen ved å tilføre melkesyrebakterier?

Jeg er glad for at forfatteren understreker at rådene og helseanbefalingene i boken hans ikke erstatter kompetent medisinsk behandling. Han har en kritisk holdning til skolemedisin, og det er selvfølgelig viktig å stille kritiske spørsmål. Det er interessant at han kritiserer skolemedisin for å være for ensidig opptatt og for lite holistisk, skjønt han antyder at skolemedisin kanskje er blitt litt mer helhetlig. Det hadde vært fint om han kunne formidlet referanser og kilder for sine synspunkter om skolemedisin – det ville gitt hans kritikk mer tyngde.

Vi stiller fortsatt spørsmål om hva psoriasis skyldes, og det forskes i dag på arv, immunologi og miljø som mulige årsaker. I slutten av boken sin skriver Paaske at det antakelig er slik at årsaken til sykdommen har en psykisk årsak: «Dypest sett har antakelig syk­dommer rot i psyken, – i tanker følelser, traumer, uløste konflikter og til og med i enkelte tilfeller fra tidligere liv, for dem åpne for det perspektivet.» Det er klart at det er en sammenheng mellom kropp og psyke, og det er godt at forfatteren legger til «…for dem åpne for det perspektivet.».