Sport
1/2023

Forebygger med silke og bomull

Ishockey-spilleren Emil Martinsen Lilleberg trodde at barneeksemet var kommet tilbake. Det viste seg å være psoriasis.

Tekst:
Eldrid Oftestad
Foto:
Suvad Mrkonjic

Ishockeytalentet Emil Martinsen Lilleberg trodde han hadde fått tilbake eksem, som han hadde hatt som barn. Det viste seg å være psoriasis.

Emil Martinsen Lilleberg er utenlandsproff og spiller på det svenske ishockeylaget Oskarshamn i byen med samme navn. Ishockeylaget spiller i en av toppligaene i Sverige.

– Det går ganske bra. Jeg lever ut drømmen jeg hadde da jeg var liten, fortelle Lilleberg.

Han er opprinnelig fra Sarpsborg i Viken fylke og spilte på ishockeylaget Sparta før han kom til Sverige. Den største drømmen er å komme til den nordamerikanske The National Hockey League (NHL).

– Men jeg prøver ikke å tenke så mye på det, innrømmer han.

Lilleberg er utvilsomt et stort ishockeytalent, og han fikk gode skussmål fra den norske landslagssjefen, Tobias Johansson. Landslagstreneren, som begynte i jobben i juni 2022, trakk spesielt frem Lilleberg som spilleren som hadde imponert ham mest.

– Jeg er svak for Lilleberg. Han er den nye typen norsk ishockeyspiller. For sitt lag er han tøff og ekstremt lojal. Han kan spille på et høyt nivå, sa han i fjor til TV 2.

Flyttingen til Sverige

Da han flyttet til Sverige for omtrent ett og et halvt år siden begynte hudplagene, og han lurer på om den store endringen var en av grunnene.

– Jeg flyttet til et helt nytt sted og land, og jeg skulle bo for meg selv for først gang. Overgangen ga meg kanskje et indre stress, forteller Lilleberg.

Men han reagerte egentlig ikke så mye på utslettene som plutselig dukket opp. Siden han har hatt eksem, tenkte han at det var det, og legen i Sverige sa også at det var eksem.

– Det er greit, tenkte jeg. Jeg fikk kremer og tabletter for eksemet, men det ble bare verre og verre, sier han.

«Jeg fikk ikke sove og jeg våknet hver andre halvtime. Da dusjet jeg i glovarmt vann»

Til tider var det så ille at det gikk utover nattesøvnen.

– Det var grusomt. Jeg fikk ikke sove og jeg våknet hver andre halvtime. Da dusjet jeg i glovarmt vann. Det var det eneste som hjalp der og da, forteller Lilleberg.

Men det hjalp ikke så lenge, for etter en stund gjorde det vondt igjen og utslettene satte seg fast i lakenet. Det var mye kløe, væske rant ut av sårene, og Lilleberg følte seg urenslig.

Gnisset mot huden

Som barn hadde Lilleberg hatt atopisk eksem, og i noen år fra han var ni år hadde han utslett og store kjøttsår på fremsiden av leggene. Lilleberg begynte derfor å behandle utslettene han fikk nå som voksen som eksem. Han begynte å behandle det med kremer, som blant annet kremen Dermovat.

På tross av plagene og at han sov knapt to timer hver natt, fortsatte han å spille ishockey. Men han innrømmer at det var utfordrende å prestere som han ønsket.

– Jeg ville ikke si fra. Men da jeg spilte ute på isen i utstyr, ble utslettene bare verre fordi jeg svettet og utstyret irriterte og gnisset mot huden, forteller ishockeyspilleren.

Trenerne så at Lilleberg hadde det vondt og i garderoben så de utslettene, og de spurte hvordan det gikk med han.

– Jeg sa at jeg ikke hadde så vondt, men de så jo at kroppen ikke hadde det bra. Trenerne mine oppmuntret meg til å sjekke dette grundigere hos lege.

Silke og bomull

Emil Martinsen Lilleberg visste at det ikke var farlig og smittsomt med psoriasis. Likevel var litt utfordrende i begynnelsen å vise utslettene til kjæresten. Nå er det ikke noe problem.

I ett år, fra august 2021 til august 2022, behandlet Lilleberg utslettet som om det var eksem. Til slutt tok han kontakt med Volvat Medisinske Senter i Oslo, som med en gang sa at det var psoriasis. Han fikk behandling mot psoriasis, og nå er plagene og utslettene blitt mye bedre enn de var.

– Nå får jeg bare utslett noen steder her og der, men det er ikke noe i nærheten av hvordan det var. Jeg sover godt om natta, og jeg har byttet ut tights med silke og bomull mot kroppen når jeg spiller ute på isen. Det puster og gnisser ikke mot huden, sier Lilleberg.

Lilleberg forteller at moren hans prøvde ut ulike stofftyper før han landet på silke og bomull.

– Jeg spurte en fysioterapeut om dette, og han bestilte silke og bomull til meg. Det har jeg brukt siden.

Lilleberg visste at psoriasis kunne være arvelig, men ingen i familien hadde det. Til nå, for nå har storebroren hans også fått psoriasis.

Mye smøring

Ishockeyspilleren forteller at han i dag smører seg med en gang etter at han har dusjet, og det betyr at han gjør det tre ganger når han har kampdager.

– Etter treningen på morgenen smører jeg meg etter dusjingen, og etter kamper og før jeg legger meg.

Lilleberg innrømmer at det var utfordrende med utslettene, og spesielt da ikke behandlingen mot eksem hjalp og han ikke forsto hva det var.

– Jeg trodde at jeg hadde skabb, psoriasis eller en annen hudsykdom, sier han.

Det gikk også litt utover forholdet til kjæresten hans som bor i Oslo, og som han ser en gang i måneden.

– Da besøker hun meg i Sverige, og da blir hun hos meg en uke. Da det sto på som verst med utslettene, sa jeg at hun ikke trengte å komme.

Han var klar over at psoriasis ikke er en farlig og smittsom sykdom, og han hadde snakket om det med sin kjæreste da han fikk diagnosen. Likevel var det ikke alltid så lett.

– Det var vanskelig å skjule, for jeg hadde utslett over hele ryggen. «Er det såpass ille», sa hun da jeg viste henne det. I begynnelsen ville jeg ikke sove sammen med henne fordi jeg ikke likte å vise henne utslettene. Nå er jeg åpen om det, og det går helt fint. Nå er det som om ingenting har skjedd.

«Hør på hva legen din sier og snakk med dine nærmeste»

– Hør på legen

Har du noen råd og tips til andre som plutselig får utslett som gjør vondt?

– Ja. Det er å komme seg til lege med én gang og så fort som mulig. Og så råder jeg folk til å være åpen om det. Jeg tenker at jeg bare hadde uflaks, at nå var det min tur. Nå har jeg gått på medisin en stund, og nå er utslettene så og si borte. Hør på hva legen din sier og snakk med dine nærmeste, råder ishockeyspilleren Emil Martinsen Lilleberg.