Klimabehandling
1/2023

Norske psoriatikere inntar Vintersol på Tenerife

Etter at Stortinget for snart femti år siden vedtok et treårig prøveopplegg med klimabehandling for psoriatikere og revmatikere, har tusenvis av norske pasienter kunne nyte godt av tilbudet.

Tekst og foto:
Magne Jonassen

Deltaker på den første norske psoriasisgruppen som dro på behandlingsreise til Vintersol fra 24. januar til 14. februar

Klimareisene for psoriatikerne gikk først til Montenegro i Jugoslavia, deretter til Lanzarote og de siste årene til helsesenteret Valle Marina på Gran Canaria. De statlig støttede behandlingsreisene er fra januar 2023 flyttet til Los Cristianos på naboøya Tenerife. Her ligger det svenskeide behandlingssenteret Vintersol.

Anlegget ble åpnet i 1965. Driften lå nede et par år på grunn av koronaen, men er nå oppe og går for fullt igjen, og nå med norske pasienter.

Etter mange år med behandlingsreiser til Gran Canaria, er det over og ut med de tre uker lange oppholdene på Valle Marina. Selv om det gjennomføres stadige kutt i de årlige helsebudsjettene, så vil helsereisene fortsatt gå som normalt. Forskning har helt klart dokumentert positiv effekt av behandlingen. Alternativene er ofte dyre sykehusinnleggelser og langvarige sykemeldinger.

Vanngymnastikk i 34 grader gjør godt for stive ledd.

Behandlingsopplegget er stort sett det samme som det alltid har vært. Sola er fortsatt den viktigste faktoren for å kunne oppleve forbedring. I tillegg legges det stor vekt på fysisk trening og et sunt og godt kosthold. Kunnskap om egen sykdom og viktigheten av en positiv livsstil er sentrale temaer i de mange foredragene der lege og fysioterapeut har ansvaret. Alle foredragene er obligatoriske. Bortsett fra omgivelsene og personalet, så er det ikke store endringer sammenliknet med Valle Marina.

Vintersol ligger sentralt plassert mellom Los Cristianos og Las Americas, kun et lite steinkast unna flotte strandområder. Utenfor portene preges stedet av turisme med hoteller og restauranter. Innenfor kan psoriatikere og revmatikere benytte to store salt­vannsbasseng, det største med en temperatur på godt over 30 grader. Alle fasiliteter, rom og fellesarealer er tilgjengelig for funksjonshemmede og tilpasset bruk av rullestoler.

Det er store, romslige lokaler, koselige stuer, bibliotek, norsk TV og ikke minst god mat som bidrar til et trivelig opphold.

Fem om Vintersol

Anne-Gry Jansen (50), Narvik:

– Super beliggenhet, kjempegod mat, fine inneområder med oppvarmet basseng og gode solmuligheter. Bra med fokus på trening. Savner tettere oppfølging av sykepleiere, særlig overfor førstegangsreisende. Ønsker bedre kvalitet på forelesningene om hud. Bør raskest mulig oppgradere internettdekningen.
Tor-Arne Gamst Pedersen (38), Manndalen:

– Fornøyd med maten, bassengene og morgengymmen. Fint med nærhet til butikker, strand og turområder. For meg er det positivt å kunne ha med familien. Synes rommene kunne blitt oppgradert, særlig i hovedbygget. Savner flere solsenger rundt bassengene. Utfluktene bør gjøres billigere. Som førstereisende synes jeg det kunne vært lagt opp til felles mottakelse og bli-kjent-runde. Et godt tips til slutt: Legg til rette for flere fritidsaktiviteter, som biljard og dart. Det gjør det langt enklere å bli kjent med hverandre. Gjør noe med nettet. Rommet jeg fikk tildelt var helt uten internett og mobilnett.

Christian Havn (45), Oslo

– Positivt: Oppvarmet saltvannsbasseng, stort treningsrom med varierte apparater, plasseringen like ved stranden, enerom, dansk og svensk kjøkkenpersonale som lager god mat etter skandinavisk standard.

– Negativt: Foreløpig lav kvalitet på undervisning og gruppetimer, mindre personlig oppfølging og hjelp fra sykepleier. Savner mer varierte turmuligheter. Dårlig internett!


Linda Marie Godø (45), Hareid:

– Bør bli bedre på mottak og informasjon. Undervisningen bør legges før eller etter soltid, ikke midt på dagen. Mange føler seg lite sett av helsepersonellet. Positivt med egne, store enerom, god mat, topp treningsmulig­heter og at stranda ligger så nært. Savner en naturlig samlingsplass for sosialt samvær.Roger Fredriksen (50), Mysen:

– Fint område, bra mat og hyggelig betjening, men flere i personalet virker lite forberedt på å ta imot norske psoriatikere.

Vintersol på Tenerife

Areal: 12 000 kvm

Antall rom: 71. Benyttes kun som enerom. Utstyrt med justerbar seng og kjøleskap

Personalet: Svensk, spansk og dansk

Språk: Svensk, spansk og engelsk

Ansatte: 45 (i høysesongen). 12 av disse er fysioterapeuter

Historikk:

1965: Anlegget innvies og tas i bruk

2001: Nye tilbygg/utvidelser

2015: Vintersol feirer 50 år og de første svenske psoriatikerne kommer

2023: Første gruppe med norske psoriatikere ankommer

Planlagte reiser for psoriasis­gruppen i 2023:

24. januar

14. februar

7. mars

28. mars

18. april

10. mai

31. mai

26. september

17. oktober

7. november

Mer informasjon og søknadsskjema finner du på nettsiden oslo-universitetssykehus.no