PEF Ung
3/2023

Opplevelsestur på Romeriket

Den 9. juni dro 24 forventningsfulle fra PEF Fredrikstad på busstur for å være med på Romeriksopplevelser.

Tekst:
Unni Skatdalen
Foto:
Liv Skovdahl

PEF Fredrikstad besøker Forsvarets flysamling ved Gardermoen.

Første stopp på turen til Psoriasis- og eksemforbundet Fredrikstad (PEF Fredrikstad) var Lotus-tempelet på Jessheim. Her er hovedsetet for det vietnamesiske buddhistsamfunnet i Norge, som har mer enn 6 000 medlemmer. Samfunnet ble opprettet i 1982, noen år etter at de første vietnamesiske båtflyktningene kom til Norge.

Vi ble tatt godt imot av Thich Vien Dung, som er munk og publikumskontakt ved buddhistsamfunnet. Han viste oss først rundt på uteområdet, hvor det var massevis av nydelige planter, vimpler, flagg og statuer.

Inne i tempelet var gulvet fullt av puter, hvor buddhistene i tempelet kneler og mediterer flere ganger om dagen. Foran meditasjonsplassene på gulvet var det en stor Buddha-figur omringet av store, flotte blomsterarrangementer. Veggen bak var full av små og større buddhist-figurer.

Lunsj på Jessheim

Så gikk ferden til det gamle Herredshuset på Jessheim, hvor vi fikk servert en deilig lunsj.

Etter maten stoppet vi ved Jessheims nye kirke. Bygningen gir også plass til blant annet kirkevergen og rusomsorgen. Det frittstående kirketårnet er 19 meter.

Kirkesalen ble bygget ferdig i 1996, men viste seg snart å være for liten. Den ble derfor revet i 2016, og ny kirkesal med rundt 400 sitteplasser ble bygget. Den nye kirken ble innviet 7. mars 2017.

Altersmykket, som dannes av 20 likesidede trekanter, er laget av brødrene Eimund og Vebjørn Sand, og kniplingsdekoren rundt døpefonten og talerstolen er utarbeidet av Sand-brødrenes søster Ane. Kirkens orgel er bygget i Tyskland og ble innviet 1. pinsedag 2018.

Forsvarets flysamling

Besøk på Forsvarets flysamling ved Gardermoen sto så for tur. En av de frivillige ved utstillingen fortalte oss om mange av de forskjellige flytypene – fra starten i 1912 og fram til våre dager. «Start» var Norges aller første spinkle flymaskin. 7. juni 1912 hadde flyet oppvisningstur med avgang fra Øra, og turen gikk rundt Hvaler.

Bussen tok oss så til Hagan ved Gjelleråsen, hvor vi besøkte Anora, som produserer og tapper alle de største akevittmerkene for Norden. Firmaet forvalter arven etter de gamle destilleriene, herunder reseptene til Gammel Opland, Løiten Linie, Lysholm Linie og Simers Taffel.

Gunhild Aasland viste oss rundt og fortalte om de forskjellige prosessene. Vi var innom Krydderrommet, hvor vi fikk smake forskjellige krydder som tilsettes akevittene. Og vi besøkte destilleringsrommet og et enormt lager av tønner med akevitt på lagring.

Akevittsmaking

På ferden gjennom bedriften så vi en arbeidsplass hvor store vinduer ga en vidstrakt utsikt over naturen på utsiden, enorme tanker med vin, stort lager av sekker med karve og utstillinger over alle typer akevitt og annen drikke. Før vi forlot Anora, fikk vi smake flere forskjellige typer akevitt.

Dagens siste stopp var Olavsgaard, hvor vi fikk servert en deilig middag. Og så bar det hjemover etter en meget innholdsrik, lærerik og fin dag.