Nytt fra forbundet
3/2023

Psykiske utfordringer med PsA

Fagkonferansen «Huden og psyken» lørdag 28. oktober nærmer seg.

Tekst:
Trine Knudtzon

Kontormedarbeider i Psoriasis- og eksemforbundet

Ekteparet John og Ida-Cecilie Linna (t.v.), Malin Landro Angeltveit, Karen M. Fagerli og Kenneth Waksvik er noen av bidragsyterne på konferansen.

Revmatolog Karen M. Fagerli ved enhet for klinisk forskning ved Diakonhjemmet sykehus holder foredrag om psykiske utfordringer ved psoriasisartritt på fagkonferansen til Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Det å ha de to kroniske sykdommene psoriasis og psoriasisartritt kan for mange være en stor belastning. Det er godt kjent at tilleggsbelastninger med smerte og tap av funksjon ved psoriasisartritt kan gi psykiske utfordringer.

I tillegg til Fagerli har vi fått på plass flere sterke navn på konferansen. Den profilerte fastlegen Kaveh Rashidi leder konferansen, og de andre innlederne er hudlege Flora Balieva, revmatolog Roald Omdal, hudlege og psykiater Florence Dalgard og lege med påbegynt spesialisering i psykiatri, Tonje Oord. De vil bidra med sin kunnskap om psykisk helse og uhelse. Konferansen er støttet av Stiftelsen Dam.

Pasienthistorier

Vi er så heldige å ha med oss flere pasienter som i samtale med Rashidi vil fortelle om sitt liv, sine utfordringer og hvordan de har løst livet med sine diagnoser.

Kenneth Waksvik er en av de som vil delta på konferansen. Han 55 år og fra Skien, men bor nå i Bergen. Han fikk kontakt med PEF via et mestringskurs i 2005, og han har etter det vært tillitsvalgt, likeperson, nestleder og sittet ni år i sentralstyret. I dag er han styremedlem i PEF Bergen og omegn.

Waksvik fikk psoriasis da han var omtrent 17 år, og cirka ti år etter fikk han diagnosen psoriasisartritt (PsA). Han hadde store utfordringer som ung og strevde psykisk. I en periode var det så ille at han ikke ønsket å leve mer. Han har alltid vært åpen om sine utfordringer og klarte å komme seg ut av «uføre» og er i dag i full jobb. Han har også opplevd å få følgesykdommer som artrose, atrieflimmer og hudkreft.

Hudterapeut med diagnoser

Malin Landro Angeltveit er 29 år og fra Bergen. Hun er mor til to gutter og vegetarianer. Hun fikk psoriasis allerede som nyfødt og var ett år gammel da diagnosen ble satt. Hun har også kronisk urtikaria (elveblest), psoriasisartritt, fibromyalgi, lavt stoffskifte og kronisk anemi (jern- og joddmangel). Med andre ord kan vi si at Angeltveit har fått kjent på mange utfordringer i livet. I dag jobber hun som hudterapeut. Angeltveit har vært med i Psoriasis- og eksemforbundet ung (PEF-ung) fra 15-årsalderen, noe hun i dag er takknemlig for. Hun er glad for at hun har fått bruke stemmen sin i PEF-ung, PEF og i ungdomsrådet i Helse Bergen.

Den psykiske byrden med HS

Ida-Cecilie Linna i 30-årene kommer fra Kongsvinger, og på konferansen vil hun fortelle om den psykiske byrden hun opplever med hidradenitis suppurativa (HS). Hun har stått frem med sin HS i NRK og på sosiale medier, fordi hun vil at HS-diagnosen skal bli bedre kjent. Hun fikk sin første HS-byll da hun var 13 år og står i dag på venteliste for å få kirurgisk behandling av en byll. På grunn av lang venteliste, har hun vært sykemeldt siden oktober i fjor. HS rammer også familien til Ida-Cecilie, på grunn av smerter får hun ikke stilt opp som hun ønsker for barna sine. Samtidig forteller hun at ektemannen hennes, John Linna, er den største støttespilleren hennes. Ifølge henne ville hun ikke ha klart å takle byrden med HS uten han. Begge to deltar på konferansen.

Kroppskunst i pausen

På konferansen blir det også mulig å se bildene fra PEF-ungs kroppskunstutstilling «BodyPainT». Utstillingen består av fotografier av flere PEF-ung-medlemmer, som har fått malt sine utslett i ulike mønstre. Makeupartist Linda Røhmen har malt kroppskunsten, og Tøri Gjendal har foto­grafert mønstrene. Kroppskunst­prosjektet er støttet av Stiftelsen Dam, og målet med prosjektet er å øke kunnskapen om hudsykdommer å få ned stigma. Flere av PEFs samarbeidspartnere vil også være tilstede med sine utstillinger på konferansen, og PEF vil ha sin egen utstilling for å vise noen av sine prosjektene.

Det er plass til hundre personer i salen, og påmeldingene strømmer på. Er du ikke heldig å få plass, kan du få den med deg digitalt fordi konferansen strømmes. Følg med på hudportalen.no/konferanse for mer informasjon. Der vil vi etter hvert legge ut detaljert program.

Trine Knudtzon er prosjektleder for Psoriasis- og eksemforbundets konferanse «Huden og psyken».