Aktuelt
3/2023

Trolig ny koronavariant i Norge

Den nye koronavarianten er blitt oppdaget i Sverige og er sannsynlig i omløp i Norge.

Tekst:
Eldrid Oftestad

En ny variant koronavirus er sannsynligvis i omløp i Norge.

Foto: iStock

BA 2.86 heter den nye koronavarianten, og ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er den trolig kommet til Norge, skriver Dagsavisen.

– Vi fortsetter å undersøke spesielt for denne varianten og får nye resultater nesten hver dag, opplyser seksjonsleder Karoline Bragstad i FHI til NTB.

Mye er endret fra tidligere varianter med den nye koronavarianten, ifølge FHI, men det er også noen likhetstrekk. FHI mener vi derfor er mer beskyttet mot alvorlig sykdom og død enn vi var i den første tiden under koronapandemien.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener også at vi er bedre rustet enn før til å takle en ny smittebølge.

– Vi er bedre forberedt enn tidligere fordi befolkningen har opparbeidet ganske god immunitet mot SARS-CoV-2-viruset og fordi vi fortsatt har vaksiner og medikamentell behandling som beskytter de mest utsatte innbyggerne våre, skriver Nakstad i en epost til Dagens Medisin.

I juli sendte FHI et informasjonsbrev om vaksinasjonsprogrammet til alle landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere. I brevet anbefaler FHI at følgende grupper får en ny oppfriskningsdose med koronavaksine høsten 2023:

  • Aldersgruppen 65 år og eldre, og sykehjemsbeboere

  • Aldersgruppen 18–64 år som inngår i en risikogruppe

  • Aldersgruppen 12–17 år med alvorlig grunnsykdom

  • Aldersgruppen 5–11 år med alvorlig grunnsykdom etter individuell vurdering.

  • Gravide 

Årets influensa- og koronavaksine sendes til kommunene i september og oktober, opplyser FHI. Snakk med legen din om du er usikker på om du eller ditt barn bør ta vaksinene.