Hovedsaken: Utviklingen
1/2022

Ser positivt på HS-fremtiden

Hudlege Thrasyvoulos Tzellos tror det blir gode nyheter for behandling av HS fremover.

– Godkjenningen av det biologiske legemiddelet Humira (adalimumab) i 2015 har forandret HS-fremtiden definitivt, sier Thrasyvoulos Tzellos.

– Hvordan har den historiske utviklingen innen behandlingen av HS vært?

– Godkjenningen av det biologiske legemiddelet Humira (adalimumab) i 2015 har forandret HS-fremtiden definitivt. Før denne godkjenningen var hidradenitis suppurativa (HS) vurdert av mange som en bakteriell sykdom som sjelden hadde signifikant betydning eller påvirkning på livskvalitet, forteller Thrasyvoulos Tzellos, som er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø (UiT).

– HS ble dermed vurdert som en kronisk inflammatorisk sykdom med systemisk inflammasjon og med alvorlige komorbiditeter. Det ble også fastslått at HS kan føre til alvorlige konsekvenser for pasientene, som redusert arbeidsevne og livskvalitet. Prevalensstudier viste også veldig tydelig at HS ikke er en sjelden sykdom, men den var alvorlig undervurdert og underdiagnostisert.

Dermed kunne vi for første gang bruke en evidensbasert, godkjent behandling til HS-pasienter.

– Og vi som er leger, kunne informere konkret om effekten av langvarig behandling, bivirkninger og veilede våre pasienter bedre.

– Hva tror du om utviklingen fremover innen behandlingen av HS?

– Adalimumab er fortsatt den eneste godkjente behandlingen mot HS. Selv om introduksjonen av adalimumans var en stor utvikling, tar fortsatt diagnostiseringen, «delay of HS diagnose» (tiden fra de første symptomene dukker opp til riktig diagnose blir stilt) rundt sju år. Nye studier viser at det tar også rundt tre år fra riktig diagnose blir stilt til adalimumab blir tilbudt, og det tar i gjennomsnitt rundt fem år med bruk av andre legemidler før aktuelle HS-pasienter får tilbud om adalimumab. En studie viser at selv om cirka rundt 90 prosent av hudlegene trodde at adalimumab var et stort steg, finnes det fortsatt behov for flere effektive behandlinger av HS. Sannheten er at mange behandlingsalternativer for våre pasienter betyr mer valg, «personalised medicine» og mulighet til å behandle forskjellige stadier av HS. – Heldigvis ser utviklingen av behandlinger av HS strålende og spennende ut. Jeg tror at HS vil følge samme spor som psoriasis og atopisk eksem når det gjelder utviklingen av behandlingsalternativer – og selvfølgelig er det gode nyheter for våre pasienter, sier Thrasyvoulos Tzellos.