Nytt fra forbundet
1/2022

Mestringskurs for par

Illustrasjon: iStock

Ta med deg ektefelle eller samboer og meld dere på mestringskurs med PEF i år!

Tekst:
Trine Knudtzon

Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) har fra tidligere mestringskurs fått høre fra deltakere at «dette skulle de hjemme ha visst». Derfor inviterer vi «de hjemme» med på kurs. PEF tror at faglig informasjon om egen sykdom kan hjelpe på opplevelse av sykdommen og dermed være med på å bedre opplevelsen av livskvaliteten. Når en i familien får en kronisk sykdom, kan den påvirke hele familien. PEF ønsker derfor også at de pårørende skal få et faglig påfyll.

PEF inviterer til to kurs:

  • Kurs 1: Quality Airport Hotel Gardermoen lørdag 21. til søndag 22. mai 2022

  • Kurs 2: Clarion Collection Grand Bodø lørdag 24. til søndag 25. September 2022

Begge kursene startet kl. 11.00 på lørdagen og avsluttes etter lunsj kl. 14.00 på søndag.

Faglig påfyll

På kursene vil dere få forelesninger fra dyktige fagfolk innen ulike fagområder. Vi vil ta opp temaer som diagnoseforståelse, psykososiale aspekter ved en kronisk sykdom, kosthold, trening og fysisk aktivitet, kommunikasjon og hva en kronisk sykdom kan gjøre med samlivet. Vi vil ha gode samtaler i grupper hvor pårørende også blir ivaretatt. Og kanskje ikke minst får dere utveksle erfaringer med andre.

Alle opplever utfordringer i hverdagen, og når den ene parten har fått en kronisk sykdom, kan det noen ganger føles som at sykdommen er en «tredjepart» i et forhold.

Plass til ti par

Kurset er støttet av Stiftelsen Dam, og er åpent for medlemmer i PEF. Dere får lunsj, middag og overnatting lørdag til søndag, samt lunsj søndag. Dere vil få møte flotte forelesere, samt likepersoner og tillitsvalgte i Psoriasis- og eksemforbundet. Det vil være plass til ti par per kurs, og reisen til kursstedet dekker deltakerne selv.

Påmeldingen vil dere finne på www.hudportalen.no i begynnelsen av april. Ta kontakt på epost post@pefnorge.no eller telefon 23 37 62 40, hvis dere har spørsmål.

Velkommen skal dere være til to dager med faglig påfyll og sosialt samvær på Gardermoen eller i Bodø.

Råd om hudvennlig hånddesinfeksjon

Du la kanskje merke til at med denne utgaven av Hud & Helse fulgte det en brosjyre og et klistremerke med råd om hudvennlig hånddesinfeksjon? Det er en del av et prosjekt som er støttet av Stiftelsen Dam. 17. februar spilte vi inn et webinar på Psoriasis- og eksemforbundets kontor om samme tema. Vi har samarbeidet med hudlegeforeningen og foreningen for hudsykepleiere i utformingen av råd for hudvennlig hånddesinfeksjon. Hvis du benytter deg av QR-koden på klistremerket, kommer du rett til rådene og mer informasjon på www.hudportalen.no.

Brosjyre og klistremerker vil dessuten sendes ut til fylkes- og lokallag iløpet av våren. Prosjektgruppen til PEF har bestått av Helle Vestby Talmo, Iselin Eriksen og Hilde Offerdal i eksemutvalget, Gudbjørg Dahl, farmasøyt og styremedlem i PEF- ung og Astrid Blikstad som jobber som helsefaglig rådgiver i administrasjonen. Webinaret vårt ble ledet av vår egen kommunikasjonsansvarlig, Eldrid Oftestad. Vi fikk besøk av Mette Fagernes, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet og hudlege Teresa Løvold Berents ved Oslo universitetssykehus. Astrid Blikstad ga praktiske råd og tips. Webinaret vil bli publisert på sosiale medier i løpet av våren, så følg med!