Nytt fra forbundet
1/2022

Aktuelle aktiviteter

Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) holder på med flere prosjekter.

Tekst:
Thea Kristine Lande

Rådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet

Snart lanseres filmen «Mer enn du ser» som handler om barn og hudsykdommer.

Her er noen av dem:

Kurs for besteforeldre

Til høsten vil vi gjennomføre to kursdager, hvorav én av disse vil være i Bergen. Hovedmålgruppen for prosjektet er de over 65 år som har barnebarn eller andre nærstående barn som har en hudsykdom. Kurset vil være for de som trenger kunnskap til å kunne gjennomføre riktig behandling, slik at foreldrene kan føle seg trygge på å la barnet tilbringe tid sammen med besteforeldrene – og slik at besteforeldrene med trygghet kan overta ansvaret for barnets helse.

Det vil være plass til 25 deltakere per kurs. Den første delen av kurset vil strømmes på nett for at enda flere skal kunne få med seg informasjonen som gis. Fokuset på kurset vil være praktisk gjennomføring av behandling.

Vi vil blant annet gå gjennom disse temaene:

  • Smøring (med og uten kortison)

  • Behandling av kløe og smerter

  • Bandasjering og våtbandasjer

  • Oljebad

  • Behandling av infisert eksem

  • Flassfjerning ved psoriasis

Dato og annen informasjon om kurset vil legges ut på nettsiden vår www.hudportalen.no etter hvert. Takk til Stiftelsen Dam som gjør dette mulig.

Film om barn og hudsykdom

Barns atferd kan påvirkes av en hudsykdom. Hudplager kan blant annet føre til at barnet får lite og urolig søvn grunnet kløe og smerter, eller barnet kan rett og slett være urolig og ukonsentrert fordi det gruer seg til gymtimen.

Dette ønsker vi å belyse. Sammen med Röst kommunikasjonsbyrå har vi laget en informasjonsfilm om barn og hudsykdommer. Filmen «Mer enn du ser» vil snart bli lansert, og vi gleder oss til å vise den til dere! Filmen vil ha en tilhørende nettside med praktiske tips til de som jobber mye med barn og unge.

Aktivitetsbank og verktøykasse

Smitteverntiltakene i Norge er nå fjernet, noe som åpner opp for mer lokal aktivitet. Etter en lang periode med lite aktivitet og arrangementer kan det være utfordrende å sette i gang med ulike tiltak. Vi i PEF jobber nå med å lage en aktivitetsbank med forslag til aktiviteter som kan gjennomføres av lokallag og fylkeslag, eller andre frivillige i sitt lokalmiljø. Aktivitetsbanken vil inneholde tips og informasjon om både fysiske og digitale aktiviteter som kan gjennomføres. Vi ønsker også å gi direkte oppfølging og bistand til de som trenger det. Aktivitetsbank og verktøykasse vil snart bli tilgjengelig for dere på nettsiden vår www.hudportalen.no. Takk til Stiftelsen Dam som gjør dette mulig.

Til nye høyder med PEF

Nå som det begynner å bli lysere og varmere ute, vil vi minne om muligheten for å arrangere hengekøyetur! Vi i administrasjonen har blant annet hengekøyer med PEF-logo, tarp (takoppheng) og liggeunderlag tilgjengelig som kan lånes i forbindelse med tur.

Ta kontakt med Thea på epost thea.lande@pefnorge.no for mer informasjon om dette. Takk til Stiftelsen Dam som gjør dette mulig.

Trim der DU er

Med støtte av Stiftelsen Dam vil PEF i løpet av våren 2022 tilby tilrettelagt mosjon via treningsfilmer som kan gjennomføres hvor du er: hjemme, i skogen eller kanskje i en park! Filmene vil publiseres på vår YouTube-kanal etter en LIVE-strømming som skal kickstarte prosjektet.

Det går også an å melde seg på som treningsvenn, samt muligheten for lokallag til å bli kurset for å benytte trimfilmene på for eksempel trimkvelder. Trimvideoene passer for deg som er godt voksen med hudsykdom og/eller leddsykdom, og filmene er tilpasset alle funksjonsnivåer.

Hold øynene åpne for dato for LIVE-strømmingen, publisering av filmene og påmelding til treningsvenn. Og ikke minst spre ordet!

Ta gjerne kontakt med prosjektleder Sanna Grydeland i PEF på epost sanna.grydeland@pefnorge.no eller mobil 482 53 970, hvis du har spørsmål til prosjektet.

Artritt-trimmen

I omtrent et halvt år har en gjeng spreke damer og menn med psoriasisartritt trimmet med Sanna Grydeland i PEF ukentlig over den digitale plattformen zoom, gjennom prosjektet Artritt-trimmen. Deltakerne har gjennomført to økter ukentlig med både styrketrening, bevegelighetstrening og kondisjon. Selv om formen og symptomene varierer fra dag til dag, har mange gått fra å ikke trene regelmessig, til nettopp det. Aktivitet er viktig for alle, også de med kronisk sykdom. Alt handler om å tilpasse treningen etter dagsform og utgangsnivå.