Hovedsaken: Samliv
1/2023

– Bevisst på å være mer enn en diagnose

Samboerparet har begge psoriasis og psoriasisartritt. De tenker at det gir en felles forståelse i samlivet deres.

Hilde Mellum og Kenneth Waksvik tenker det er flere fordeler med at de begge har psoriasis og psoriasisartritt.

Foto: Privat

Hilde Mellum (51) og Kenneth Waksvik (54) har vært sammen i ni år. Samboerparet holder til i Bergen og er begge aktive i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) der de har hatt flere verv. Blant annet har de begge vært nestleder i forbundets sentralstyre, og for tiden er Hilde leder i lokallaget PEF Bergen, og Kenneth styremedlem i samme lokallag og i fylkeslaget PEF Vestland.

Paret tenker at det er flere fordeler å være i parforhold der begge har samme diagnose.

– Vi forstår hverandre med tanke på de utfordringer diagnosen gir, og kanskje er vi mer bevisst på at vi er mer enn en diagnose. Det er trygt å ha diagnose når man kjenner forståelse hos sin partner – man har en likeperson tilgjengelig til enhver tid, skriver paret i en epost.

En likeperson er et medmenneske du kan kontakte når du trenger noen å dele erfaringer med. I mange pasientorganisasjoner, som i Psoriasis- og eksemforbundet, er det ofte en likepersonstjeneste som består av et nettverk med medlemmer som står parat til å snakke med dem som har behov for det.

Det er trygt å ha diagnose når man kjenner forståelse hos sin partner – man har en likeperson tilgjengelig til enhver tid

Er det noen ulemper ved at dere begge har samme diagnose?

– Ikke hvis man er bevisst på å ikke gi diagnosene for mye plass. Det er jo forskjell på mennesker generelt hvor mye diagnosen vil prege en, men når begge har samme diagnose blir det ekstra viktig at den ikke får hoved­fokus. Har man en tilbøyelighet å definere seg som psoriatiker, revma­tiker eller kroniker, vil det nok bli utfordrende hvis man er to sånne i et par, skriverHilde og Kenneth.

Hva vil dere råde andre som er redde for å gå inn i et parforhold fordi de har en hudsykdom eller psoriasisartritt?

– Åpenhet og ærlighet – og fortelle hverandre hvordan sykdommen utarter seg og påvirker en i hverdagen. Og så tenker vi at det er viktig å være opptatt av hva en er som person og at en ikke bare er en diagnose, råder samboerparet i Bergen.

Nytt hefte med samlivsråd

Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) har laget en ny versjon av temaheftet sitt «Deg, meg og sykdommen – om å leve med sykdom som en tredjepart i forholdet», takket være prosjektmidler fra Stiftelsen Dam. I temaheftet vil du finne pasienthistorier som du kanskje kan kjenne deg igjen i og flere råd og tips. Temaheftet utgis i forbindelse med samlivskurs som PEF gjennomførte i 2022. På kurset hadde deltakerne med seg sin ektefelle eller samboer, og på kurset fikk de sammen kunnskap om sykdommen sin og utfordringer som kan dukke opp når den ene parten er kronisk syk.

Les mer om temaheftet «Deg, meg og sykdommen» på nettsiden til Psoriasis- og eksemforbundet».