Spørsmål og svar
2/2023

Det er bare å spørre!

Katrine Eikeland

Sykdom, diagnose og behandling

Thea Kristine Lande

Helse, kosthold og livsstil

Sanna Grydeland

Fysisk aktivitet, trening og bevegelseLurer du på noe med din hudsykdom eller psoriasisartritt? Trenger du innspill for å få hverdagen til å gå opp med jobb og smøring? Har du behov for treningstips eller råd om hvordan du skal lage god og sunn mat? Du spør og rådgiverne våre svarer. Du kan godt være anonym. Send spørsmål til raadgivning@pefnorge.no Og husk: Det finnes ingen dumme spørsmål!

Jeg har hørt at det kan være lurt å kjøpe frukt, bær og grønnsaker i sesong – hvorfor det?

Hei og takk for spørsmål! Frukt, grønnsaker og bær er næringsrike råvarer uansett om de er i sesong eller ikke, bare så det er sagt😊 I dag har vi tilgang på frukt og grønnsaker fra hele verden – hele tiden! Det er bra. Vi vet at tilgjengelighet sammen med andre faktorer som blant annet pris, har mye å si for hva vi kjøper og spiser.

Smak, pris og miljø

Det er flere gode grunner til å kjøpe råvarer i sesong, som smak, pris og miljø. Smak sier seg kanskje selv. Når noe er i sesong, er smaken på sitt beste. Det er mer krevende og det koster ofte mer å produsere råvarer når de ikke er i sesong. Når noe er i sesong, er det ofte mye å finne av denne råvaren, og dermed blir ofte utvalget større og prisene lavere. Miljøbelastningen er også mindre for norske, kortreiste råvarer. I tillegg kan det å teste ut ulik frukt, bær og grønnsaker når de er i sesong være spennende og føre til et enda mer variert kosthold.

Sommersesongen

På sommeren er det mye godt i sesong i Norge. Her er noen eksempler på hva som er i sesong for sommermånedene:

Juni og juli:

Asparges, blomkål, brokkoli, kål i flere varianter, agurk, tomater, reddik, squash, stangselleri, nepe, vårløk, poteter, sukkererter, isbergsalat, purre, bringebær, jordbær, blåbær og moreller.

August:

Mye av det samme som i juli, men også erter og bønner, kålrot, sellerirot, epler, plommer, pærer og kirsebær.

Oversikt

Noen av de nevnte råvarene er i sesong nesten hele året. På denne nettsiden finner du en utfyllende oversikt over når frukt, bær og grønnsaker er i sesong: frukt.no/norsk-sesongkalender Finnes det egentlig noe bedre enn norske jordbær i sesong? God sommer!

Thea Kristine Lande

Hei, jeg sliter med å finne tid i hverdagen til å være fysisk aktiv. Har du noen tips til hvordan jeg kan skape tid i hverdagen til å være mer fysisk aktiv? Per nå er jeg så å si inaktiv. Hilsen Knut

Hei Knut! Takk for et fint og relevant spørsmål. Når man skal gå fra å være inaktiv til å være noe fysisk aktiv, bør hovedfokus være å skape nye rutiner, altså finne tid i hverdagen. Jeg kan anbefale deg en kjempeenkel fire ukers plan.

Uke 1:

Gå en fem minutters tur hver dag (eller en annen aktivitet).

Uke 2 og 3:

Ti minutter aktivitet hver dag.

Uke 4:

15 minutter aktivitet hver dag.

Etter uke fire kan du fylle disse 15 minuttene med hvilken som helst aktivitet som fører til økt puls og svette, og vips så har du blitt mer fysisk aktiv! Masse lykke til 😊

Sanna Grydeland