PEF Rundt
2/2023

Vestlandskonferansen 2023

Bergen viste seg fra sin beste side helgen 21.-23. april, da Vestlandskonferansen omsider kunne gjennomføres med PEF Vestland som vertskap.

Tekst:
Anne Louise Falch

PEF Bergen og omegn

Bilder:
PEF Bergen og omegn

Det ble en innholdsrik helg i Bergen på Vestlandskonferansen i april med besøk på blant annet Lepramuseet og fjellet Ulriken.

Tjue deltakere fra Vestland og Sør- og Nord-Rogaland ble ønsket velkommen av nyvalgt leder i PEF Vestland, Hilde Mellum. Hilde Onarheim, leder for helse- og sosialutvalget i Bergen bystyre, hilste velkommen fra Bergen kommune.

Gunnar Staalesen, kjent Bergens-forfatter og dramatiker, fortalte med innlevelse om hva som hadde inspirert ham til å bli kriminalforfatter, hvordan kriminallitteraturen har endret seg og hvordan hans etter hvert svært kjente privatdetektiv-figur, Varg Veum, ble skapt og etablerte seg i Bergen.

Generalsekretær Mari Øvergaard informerte om forbundssaker og fortalte at på noen av de nye brosjyrene er det QR-kode på baksiden, så man kan skanne og komme rett inn på «Bli medlem»-sidene på hudportalen.no Smart!

Middag med utsikt og solnedgang i 13. etasje på hotellet var en fin avslutning på første konferansedag.

Omvendt rollespill

Lørdag fikk vi møte lege Lisbeth Rustad og pasient Torild Hille Lokøen, som sammen tok oss gjennom et omvendt rollespill om lege- og pasientmøte, behandlingsmål, følgesykdommer og samhandling. Thea Kristine Lande, rådgiver organisasjon og helsefag i PEF, presenterte et interessant pilotprosjekt om kosthold og livsstil, etterfulgt av Malin Landro Angeltveit fra PEF Ung, som presenterte kunstprosjektet og informerte om årets sommerleir.

Etter lunsj gikk turen til Lepramuseet St. Jørgens Hospital, der vi fikk et gripende foredrag om lepra, også kalt spedalskhet på folkemunne, og omvisning på hospitalet og den tilhørende kirken. Først på 1800-tallet klarte man å skille lepra fra andre sykdommer, som viste seg på huden. Man kan tenke seg at før den tid har mange som fikk diagnosen spedalskhet, hatt andre hudsykdommer. Psoriasis ble definert som egen sykdom først i 1841. Gerhard Armauer Hansen oppdaget leprabasillen i 1873. Dette var et stort gjennombrudd, som definerte lepra som en smittsom sykdom som kunne behandles.

Etter besøket på Lepramuseet tok Bjørn Lampe, tidligere styremedlem, oss med på byvandring i flere av de gamle bydelene i Bergen, som Sydneshaugen og Nøstet og knyttet historier fra datiden og frem til i dag.

Kveld på Ulriken

Kvelden ble tilbrakt på Bergens høyeste fjell, Ulriken, 643 meter over havet, med nydelig fem-retters og fantastisk solnedgang.

«The greatest glory in living liesnot in never falling, but in rising every time we fall», sa den tidligere sørafrikanske presidenten Nelson Mandela. Slik kan den fantastiske reisen Hein Anders Kvalheim tok oss med på, beskrives. Han ble lam fra livet og ned som 16-åring etter en ulykke og kalte sitt foredrag «Å tøye grenser fremfor å se begrensninger». Han deltok i TV2-produksjonen «Ingen grenser», som gikk fra Bergen til Finse, og en av hans slides var nettopp Mandela sitt sitat.

Sanna Grydeland, trening- og helserådgiver i PEF, holdt et glimrende foredrag med tittelen «Fysisk aktivitet og helse».

Under programmet «Åpen post» var det diskusjon om tema som angår oss. Det var siste post på programmet søndag. Flere aktuelle tema om fremtidige utfordringer ble diskutert.Takk til alle for en fin og innholdsrik vestlandskonferanse!