Hovedsaken: Offentlig versus privat
2/2023

– Best og raskest mulig behandling

– For oss handler det om at pasientene får best og raskest mulig behandling, sier helsepolitiker Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet.

Tekst:
Eldrid Oftestad

Redaktør i Hud & Helse

– Det viktige er hvor raskt pasientene kan få behandling, og hvor mange de ulike aktørene kan hjelpe, mener FrP-politiker Bård Hoksrud.

Foto: Stortinget

For stortingspolitikeren og andre nestleder i Helse- og omsorgskomiteen, har det lite å si hvor hudlegene jobber så lenge pasientene får behandlingen de trenger.

– Vi er åpne for at pasientene får behandling hos det private. Dette handler om valgfrihet og at pasientene selv kan få velge, sier Hoksrud fra Fremskrittspartiet (FrP).

Han understreker at han ønsker et godt offentlig helsevesen, slik at man ikke risikerer at flere leger annet helsepersonell velger å slutte.

– Det er ikke noe mål for oss at leger slutter i det offentlige helsevesenet. Om en lege velger å forlate det offentlige, kan det ikke bare skyldes lønnen. Det er kutt på kutt i sykehusbudsjettene som må gjøre tøffe prioriteringer. Det kan hende dette er en av årsakene til at legene slutter, sier Hoksrud.

Arbeiderpartiet foreslår å begrense nye private helsetilbud for å hindre at nøkkelpersonell i helsetjenesten går til private aktører. Hva vil FrP gjøre for å hindre flukten til det private?

– Dette er uforståelig logikk. Det offentlige må bruke den ledige kapasiteten i det private. Det er ideologiske skylapper som preger forslaget fra Arbeiderpartiet, og det er pasientene som taper på det. Vi ønsker å øke bevilgningen til de offentlige sykehusene og gi høyrere stykkpris for operasjoner. Det kan fungere som et incitament og en oppmuntring. Det offentlige helsevesenet bør gjøre det de er best på, og så kan det private avlaste dem. Vi trenger et godt offentlig helsevesen med kapasitet, slik at ikke lommeboken avgjør. Siden Ingvild Kjerkol overtok som helse- og omsorgsminister, er det blitt 250 000 pasienter som venter på behandling. Det er en økning på 100 000 siden forrige regjering. Det var helt klart et etterslep etter pandemien, men vi kan bruke kapasiteten som er ledig slik at pasientene får den behandlingen de skal ha, sier Bård Hoksrud.